Знаете ли, че 80% от всичко онова, което едно дете научава за света около себе си, то дължи на своето зрение. Въпреки това, изследване сочи, че повече от половината малчугани (53%) от 0 и 12-годишна възраст във Великобритания никога не са посещавали очен лекар.

Ето няколко лесни трика, които всеки родител може да приложи, за да разбере дали детето му не се нуждае от преглед при очния лекар:

#1 Бъдете бдителни към слабо видимите симптоми

В случай че забележите някой от следните признаци, заведете по-скоро детето си на очен лекар:

- главоболие

-сърбеж или умора в очите

-детето сяда близо до телевизора

-търка често клепачите

-държи книгата си близо до очите си

-има лоша координация на ръцете при четене, писане или рисуване

Снимка: iStock

#2 Идете на 3D филм

Съвсем наскоро експерти от Асоциацията на оптометристите във Великобритания заявиха, че гледането на 3D филми може да помогне на родителите при диагностицирането на проблем с очите при децата. Достатъчно е да се следи за евентуалното наличие на признаци като главоболие, виене на свят, дискомфорт, замъглено възприятие на 3D специалните ефекти, търкане на очите по време на филма, зачервяване и др.

#3 Четете заедно

Четенето на книги с разнообразие от цветове, текстови размери и снимки може да ви помогнe да разберете до каква степен детето ви се затруднява или не от разчитането и разпознаването на различните шрифтове и размери на буквите или картинките.

#4 Хранете децата пълноценно

Знаете ли, че консумацията на достатъчно плодове и зеленчуци може да гарантира здравето на детските очи. Храни като домати, пъпеш, грозде и боровинки, както и риба, кокоши яйца и пълнозърнести храни, съдържат съставки, важни за доброто състояние на очите.

#5 Пазете очите на детето със слънчеви очила

Лещата в предната част на окото при малките деца е все още твърде фина и крехка, което позволява на потенциално вредните слънчеви лъчи да проникват по-лесно през нея. Продължителното излагане на незащитените детски очи под пряката слънчева светлина може да се окаже фактор, допринасящ за образуването на катаракта по-късно през годините. Ето защо е много важно носенето на слънчеви очила от децата с адекватна UV защита, която да предпази очите им от увреждане и бъдещи проблеми.