Чудите се какво точно се върти в главата на детето ви, когато влезе в пубертета? Трудно е да се даде категоричен и общовалиден отговор на този въпрос. Всеки индивид е различен и единственото, което можете да направите като родители е да се опитате да разберете вашия тийнейджър и да гледате сериозно на терзанията му, колкото и абсурдни да ви се струват.

Ето няколко съвета в тази насока, които ще ви бъдат от полза:

1. Тийнейджърът се нуждае от лично пространство

Подрастващите мразят да бъдат непрекъснато следени от контролирани от родителите си. Постарайте се да осигурите на детето си кътче, което да е само за негово ползване и в никакъв случай не се домогвайте дотам. Подобни действия са позволени, само ако се съмнявате, че детето ви лъже или крие нещо сериозно.

2. Понякога тийнейджърът има нужда просто да го изслушате

Разговаряйте с подрастващия, но не му налагайте своето мнение, нито му четете „лекции”. Задавайте отворени въпроси. Не давайте съвети, които звучат натрапчиво.

3. Тийнейджърът вероятно вече има връзка

Колкото и да не ви иска да повярвате, подрастващите на 14-15-годишна възраст започват да излизат с представители на противоположния пол. Отнасяйте се към този факт с разбиране, за да не подтиквате детето си да крие връзката си от вас. По-добре му разрешавайте да се среща с избраника/избраницата си, било то насаме или в компания, отколкото да го/я принуждавате да лъже, за да може да излиза.

4. Тийнейджърът не може да е отличник по всички предмети

Много подрастващи крият от родителите си ниските си оценки от страх да не отнесат някое сериозно наказание или да чуят критични реплики от сорта на „Представянето ти ни разочарова”. Понякога една слаба оценка означава само това: една слаба оценка! Има моменти, в които детето просто не желае или не може да се подготви обре по даден предмет. Приемете този факт!

5. Тийнейджърът не иска да говори с вас за секс

Подрастващите се притесняват да говорят с родителите си за секс. Обикновено те признават, че са се целували с момче/момиче, но си спестяват цялата истина за интимните си взаимоотношения. Майките и татковците трябва да проявяват разбиране и в тази насока и да не притискат юношата да разкрива пикантните детайли от връзката си.

Още полезни съвети за общуване с тийнейджърите четете във втората част на материала.