Нездравословната храна в големи количества и заседналия начин на живот са основните причини за затлъстяването. А то е особено опасно, когато започне още в най-ранна детска възраст. Ето защо е важно да накараме децата си да променят хранителния си режим и да започнат да спортуват активно. Така ще опазим както физическото, така и психическото им здраве.

В първата част на материала “Как да подходим към детето с наднормено тегло?” Ви предложихме полезни съвети за това как да помогнете на малчугана си да бъде в добра форма. Ето още няколко идеи в тази насока:

1. Скрийте кантара

Не карайте детето, което страда от затлъстяване, непрекъснато да следи за промени в теглото си. Проведенео наскоро изследване сред над 2000 тийнейджъри, показва, че младежите с наднормено тегло, които често се качвали на кантара, трупат все повече и повече килограми за все по-кратко време.

2. Не говорете за калории по време на семейните обеди и вечери

Когато цялото смейство се събере около масата, не си и помисляйте да ограничавате детето с наднормено тегло по отношение на това какво може и какво не може да яде. Ако го оставите само да реши, то подсъзнателно ще набляга на зеленчуците. Така че – фокусирайте се върху приятната обстановка, а не върху храната на трапезата.

3. Променете хранителните навици на цялото семейство

Ако наистина искате детето ви да започне да храни здравословно, променете режима на цялото семейство. Не пресмятайте калориите във всяко ястие, а просто се старайте то да съдържа полезни съставки. Изхвърлете всички противопоказни за доброто състояние на детето ви храни от хладилника. Ограничете хапването “на крак” за всички у дома. Ангажирайте детето си в планирането на семейното меню.

4. Спортувайте семейно!

Излседване сочи, че много от по-пълните деца успели да възвърнат нормалното си тегло, благодарение на участието им в активни семейни мероприятия – продължителни разходки, посещения във фитнес залата, фамилни сутрешни тренировки у дома… За по-малките деца са подходящи и игрите, които предполагат физическа активност.

5. Ограничете времето за гледане на телевизия

Да наложите на детето си да се застоява по-малко пред телевизора или компютъра, е един от най-лесните начини да му помогнете да се отърве от излишните килограми.