Както често се случва в живота, жена ми взе импулсивно решение да се възползва от поканата на наши познати и да им гостува за няколко дни във Виена. С двегодишното ни дете, което няма международен паспорт. Тъй като аз оставам в София, трябваше да направим и нотариално заверена декларация, че съм съгласен детето да пътува в чужбина с майка си. Ето как за 24 часа подготвихме нужните документи.

Сряда, 16:30 часа. Отидохме в бюрото за издаване на лични документи на бул. „Княгиня Мария Луиза” 48 (близо до Лъвов мост), където се правят експресните поръчки. Таксата за международен паспорт е 50 лева, като с банковия превод цената става 56.

Добро впечатление ми направи, че служителките са подготвени за малки деца, които се изнервят от чакането, и имат плюшени играчки за разведряване на настроението. Тъй като детето е още ниско, то стъпи направо върху столчето за снимки и, изненадващо, кадърът за паспорта се получи още от първия път.

Дразнещото е, че при попълването на документите пишеш една и съща информация през два реда. Попълних имената и ЕГН-та ни поне на три места. Както и да е, важното е, че всичко приключи сравнително бързо.

Четвъртък, 10:00 часа. Отидох при нотариус за декларацията, носейки личните ни карти и акта за раждане на детето. Направихме я за всички държави, като поисках срокът на валидност да е максимално дълъг. Крайното решение е на нотариуса, като колкото по-малко е детето, толкова по-кратък е този срок. Платих 18 лева такса и си тръгнах с декларация, която е валидна до 31.12.2017 г.

Четвъртък, 16:00 часа. Съпругата ми взе готовия паспорт от бюрото на бул. „Княгиня Мария Луиза” и в 21:00 ч. излетяха с детето за Виена. Антоан Гризман още не беше вкарал първия си гол срещу Германия, когато се обадиха, че са пристигнали. Честно казано, докато не изживях този лек „документен” стрес, не вярвах, че всичко може да стане толкова бързо.