#Вложете творчество и въображение
Вместо насила, опитайте се да придадете на ястието атрактивен вид, така че то да събуди интерес в детето. Развийте своето въображение и аранжирайте чинията с цветове и атрактивни форми и изображения. Нарежете сандвича на забавни фигурки. С помощта на спагети оформете коса, вземете морков и направете усмивка, от маслни – очи, от резенче чушка – нос. 

#Нека децата ви помагат в кухнята
Малките деца обичат да се оприличават на своите родители. Затова е важно да ги направим съпричастни към приготвянето на семейните обяд и/или вечеря. Единственото правило е да държите ножовете далеч от тях, а фурната и котлоните – изключени. 

 

#Хранете се заедно
Това е чудесен начин да насърчите детето да се храни. Така децата се научават да следват примера и вкуса на родителите. Ако вие се храните с наслада, то и на малчуганът със сигурност ще му хареса. Покажете му колко е вкусно с поглед и усмивка – детето ще ви се довери. Изпейте му онази песничка за зеленчуците, която всички сме тананикали като малки - общувайте, обсъждайте храната. По този начин ще събудите любопитство в детето, което все повече ще се интересува от различните хранителни продукти.

#Никога не принуждавайте детето си да яде насила
Заплахите и високият тон няма да помогнат, напротив – ще предизвикат съпротива. Колкото по-малко шум вдигате, толкова по-спокойно ще бъде то. Когато детето не иска да се храни, просто разредете дневното му меню на по-малки порции. Така то ще огладнява по-често и само ще иска да се храни, за да може да играе на воля. 

#Следвайте правилото: Бавно и постепенно
Ако детето ви е особено капризно и злоядо, е важно да включвате постепенно различните храни във всекидневното му меню. Да, приготвили сте броколи с наденички и боб. Новият продукт е броколи. Детето ви може да не иска да го опита първия, втория, третия или дори петият път, но постоянното му присъствие рано или късно ще предизвика интерес и то най-накрая само ще посегне към него, възприемайки го като позната храна.