Кучето ви е добре възпитано, но не можете да го отучите от досадния навик да лае, особено вкъщи? Най-логичната реакция от ваше страна в такива случаи е да се разкрещите, но четириногото приема това като покана за “групово лаене”, към което винаги е готово да се присъедини.

Подобно на плачещите бебета, и малките кученца издават звуци, когато искат да ви кажат нещо. Когато това спре да ви ядосва, ще се научите да отговаряте на животното по начин, който ще доведе до така желания резултат – тишината вкъщи.

Ето няколко съвета за това как да различите отделните “стилове” лай и как да накарате кучето си да замълчи в определени ситуации:

Лай за опазване на територия

Когато кучето ви лае у дома, и по-точно – в зоните, където прекарва най-много време, то вероятно просто брани територията си. Обикновено тогава издава по-тихи звуци и изглежда напрегнато. В такива ситуации:

1.    Премахнете всякакви дразнители – други животни, шумни машини.

2.    Ако кучето лае по хора или други животни по време на разходка, давайте му някакви лакомства, когато усетите, че е готово отново да започне да се “кара”.

3.    Ако домашният ви любимец се вълнува, когато види друго куче, докато сте в колата, слагайте го на задната седалка, може и в клетка.

4.    Ако никой от посочените по-горе методи не помага, опитайте “тихото” превъзпитаване. Казвайте определена дума със спокоен тон. Ако кучето спре да лае, след като сте се опитали да го успокоите, задължително го наградете с нещо.

5.    Ако и това не даде резултат, опитайте да го стреснете с някакъв по-силен шум – дрънкане на ключове или на монети в метална кутия.

Лай за поздрав

Кучето ви лае, само когато у дома дойде непознат човек. Ако животното изглежда приятелски настроено, върти опашката си и скимти тихичко, то значи иска да ви каже, че е доволно от новопоявилата се компания. Можете да го успокоите по следните начини:

1. Намалете вълнението му като го научите да седи, и то далеч от входната врата, когато ви идват гости.

2. Дръжте в близост до вратата някоя любима на кучето играчка и му я подхвърлете преди гостът да влезе.

Зов за внимание

Кучето ви гледа в очите, върти се около вас непрестанно и лае силно. Струва ви се, че иска вода или храна, но знаете, че е получило всичко необходимо едва преди пет минути. Това е сигурен знак, че домашният ви любимец се нуждае само и единствено от внимание.

1. Опитайте да спрете лая му като го игнорирате напълно – не го докосвайте, не го гледайте, не му говорете.

2. Излезте от стаята, докато не се успокои и едва след това му обърнете така желаното внимание.

3. Ако кучето иска да поиграете с него, накарайте го първо да донесе само някоя от играчките си и да изпълни командата “Седни”.

“Разговори” със съседските кучета

Кучето ви по принцип е спокойно и лае, само когато чуе някое съседско или бездомно животно да го прави. В такива случаи:

1. Дръжте любимеца си вкъщи, докато лаещите кучета са навън.

2. Опитайте да го разсеете с нещо (храна, игра), докато външните дразнители не замлъкнат.

3. Пуснете музика, за да заглуши тя шума отвън.