„Не можеш да ме накараш!”

„Защо трябва да правя това домашно сега?”

„Може ли моооооооля те, да си легна вече?”

Звучи ли ви познато?

В много семейства моментът с писането на домашните може да е много стресиращ и изпълнен с напрежение – и за детето, и за родителите. Според изследване, почти половината от родителите на ученици споделят, че са имали спорове с децата си, включващи сълзи, крещене и прочее неприятности, когато стане дума за писането на домашните.

Нещо повече – в много семейства домашните докарват малките ученици дори до истерии.

Има известен спор за това доколко домашните имат ефект за повишаване успеха и постиженията на децата (особено в по-ранна възраст), но като цяло се смята, че ако те са правилно зададени, наистина помагат да се развият важни способности, като – организация, самочувствие, разрешаването на проблеми, вътрешната мотивация, концентрация, памет, определяне на приоритети, упорство

Колко домашни е добре да има детето? Според последни изследвания, направени в университета Duke, показват, че твърде многото домашни не са задължително добра идея, особено когато децата са по-малки.

Според тях най-добрият вариант е първоначално домашните да са по-малко, но постепенно да се увеличават - с всяка година повече.

Тези въпроси са проблем на образователната система и както знаем, няма кой знае какво да направим, за да я променим. Като родители обаче, ние имаме задължението да помогнем на децата да се справят с ангажиментите си, особено с тези, свързани с училището.

Ето 4 съвета, които ще ви помогнат да ги накарате да си пишат домашните:

1.       Знайте какви са очакванията на учителя
Бъдете наясно с това, което иска учителят от детето ви. Дори и да сте на мнение, че домашното е твърде много или пък прекалено трудно, поговорете с малкия си ученик и му обяснете: „Знам, че ти е трудно, защото това е много голямо домашно, но знам, че ще се справиш.” Нека то знае, че му съчувствате, но и че неприятните задължения също трябва да се изпълняват, не само лесните.

2.       Хвалете усилието, не крайния резултат
Децата имат нужда да знаят колко важно е да се трудят усърдно. Домашните са чудесна възможност за вас да научите детето си на упорство. Можете да го нахъсате със изречения, като „Никога не се предавай!”, „Не се отказвай, докато не успееш.” Или „В това семейство завършваме, каквото сме започнали!” Може би най-важното, на което домашните учат децата ни, е точно упоритостта. И единственият начин за тях да се научат да ценят усилията, е да знаят, че „Не е достатъчно добре просто да започнеш нещо, трябва и да го завършиш.” Казвайте неща от типа: „Трудиш се наистина много и си умен/на, затова знам, че ще се справиш.”

3.       Бъдете наставник, а не изпълнител
Настоявайте, че домашните са задължение на детето ви, а не ваши. Устойте на изкушението да седите до него и да предлагате помощта си, освен ако наистина не е необходимо. Ако детето ви има затруднения, помогнете му да разбере, като давате примери и му покажете как да се справи стъпка по стъпка. След това го оставете да го направи отново само. По този начин няма да свършите всичко вместо детето си. Да искате да видите какво е направил вашият ученик в края на всяка страница или секция е друг начин да сте сигурни, че изпълнява задачите правилно, но без да разчита на вас за всяка подробност. Можете да започнете акцията „самостоятелност”, като кажете „Ти направи първата задача. Другите ще ги направим заедно.” На следващата седмица дайте на детето си повече неща, които да направи само. Така малко по малко то ще се научи да разчита по-малко на вас и повече на себе си. Целта ви е накрая просто леко да преглеждате цялото домашно. Ако винаги сте до детето си, то никога няма да се научи да се справя само.

4.       Направете така, че писането на домашните да е абсолютно задължение, а не въпрос на избор
Още в самото начало на учебната година, определете стегнато, сериозно отношение към домашните. Нужно е детето ви да знае, че домашните не са въпрос на избор. Наложете правилото: „първо работата, после игрите.”

Ето и останалите 5 трика.