Котета трябва да се ваксинирата след като станат на три месеца. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

На първо място на котката трябва да се осигурят необходимото количество и качество на храната, която да се дава съобразно изискванията за балансирано съдържание на хранителни вещества. Освен това трябва да се осигури прясна и чиста вода на воля (да, това не са прави само за кучетата).

Котката се нуждае от спокоен сън, от много движение и от внимание от страна на собственика и. Доброто гледане на котката предотвратява много заболявания.

Основното задължение на притежателя е да я предпазва от заразни заболявания. Това се постига чрез профилактично ваксиниране, чрез което се цели котешкия организъм да си изработи антитела, предпазващи от болестотворното въздействие на вирусите.

По принцип новородените котета притежават вроден имунитет от майка си, от раждането до около 3-тия си месец. Тази тяхна устойчивост намалява с възрастта им.

Ето защо на тази възраст те трябва да се ваксинират, за да може организмът им да си изработи собствени антитела срещу вирусните болести. Ваксинирането се извършва задължително от ветеринарен лекар.

Важно за здравето на котките е системното им вътрешно обезпаразитяване, което трябва да се извършва на всеки 6 месеца. Препоръчително е да се обезпаразитяват и малките котета, като това трябва да стане при навършване на 6-месечна възраст.

И не на последно място е по важност е навременното откриване и ликвидиране на външните паразити (бълхи, въшки, космояди и кърлежи), които могат да бъдат преносители на опасни заразни болести.