Всички майки се безспокоим, когато установим, че бебето ни се поти почти всяка нощ докато спи. Следва преобличане и след известно време – отново обилно изпотени раменца и вратле. Същото се повтаря и през деня по време на следобедния сън. Забелязваме дори, че и докато го кърмим или храним, понякога по главичката му избиват капчици пот.

Причините за това могат да бъдат многобройни

Разбира се, за да се чувства комфортно мъничето ни, на първо място не трябва да забравяме задължителните условия:

•    Да не го претрупваме с дрехи и завивки
•    Да поддържаме идеалната температура в стаята на бебето – около 19-20 градуса.

Кога трябва да се обърнем към педиатър?

Всъщност, според педиатрите особено големи основания за безпокойство не бива да има. Бебетата, пък и по-големите деца, се изпотяват по-интензивно от възрастните. Някои от тях са предразположени към изпотяване поради спецификата на вегетативната нервна система. И все пак, когато изпотяването е обилно и почти навсякъде (рамене, тил, главичка, крачета, ръчички), съпроводено е от такива симптоми като лесна раздразнителност, въртене на главичката по време на сън ту в едната, ту в другата посока, стряскане при най-малък шум, незабавно трябва да се обърнем към педиатър.

Обикновно гореизброените състояния

подсказват евентуално наличие на начален стадий на рахит.  За да се потвърди подобна диагноза обаче, необходимо е да направим изследване (вземане на кръвна проба). Така педиатърът ще бъде сигурен дали да предпише нужното лечение и ще знае какво да бъде то.

Рахитът

е заболяване на кърмаческата възраст, което се проявява най-често между 3-тия и 8-мия месец – периода на най-интензивния растеж на бебето. Ако не се предприеме навреме необходимото лечение, може да се стигне до омекване на тилната кост, деформация на гръдния кош, образуване на т.нар. "странично жабешко коремче", забавено никнене на зъбките, а впоследствие дори и до техния кафеникав цвят и ронливост.

Затова всички родители сме длъжни да знаем

– за да предпазим детето си от рахит, трябва да спазваме задължителната за това профилактика. Тя се състои в редовно даване на витамин Д, чести разходки на въздух и слънце, масажи и гимнастика. Майчиното мляко има не по-малко съществено значение за бързото и лесно усвояване на калциевите соли.

Изпотяването при мъниците в ранна детска възраст

може да бъде вследствие и на множество други фактори, като висока темепература например, когато организмът се бори с болестта. Затова, когато имаме подозрения от подобен характер, и опасения за здравето на детето ни, без излишна паника, трябва да се обърнем към лекаря.