"Кой светна луната?" е първата приказка от интерактивна, обучителна поредица за деца "Туй-онуй" ("This and That"), която вече може да бъде открита и като игра за мобилни телефони и таблети. Неин автор е Мая Бочева. 

Преди 5 години приказката излиза в печатен вариант, като към книгата има и компютърен диск. Играта е скромно озвучена от двама артисти. Въпреки трудностите с финансирането и разпространението, книгата успява да достигне завиден успех и да спечели първа награда в категорията "Офлайн мултимедия" на "Компютърно пространство". В момента е книгата игра вече е в нова, дигитална категория - тя е налична за сваляне за мобилни телефони и таблети с Apple и Android. 

Игра като игра, има толкова много - ще каже някой. И няма да е прав. Но ето какво е различното в "Кой светна луната":

Първо, тя има обучителен характер, и може да се използва дори като извънкласна дейност. В нея всеки обект реагира на натиск и дори може да се премества по екрана. Има опция, при която до всеки герой излиза диалогово балонче с това, което той казва. Това я превръща в добър вариант за игра дори за деца с увреден слух. Картинките и анимациите са светлосенъчно нарисувани и анимирани в различни комбинации. Освен, че авторството е българско, книгата игра е и озвучена със собствена музика от певицата Вяра Иванова, която съчинява текст и композира 3-минутна песен. Детето направлява приказката оптимално, т.е. то не е просто зрител на филмчета, а контролира процеса. 

Има игри, които се играят с помощта на родителите. А какво по-хубаво от семейно занимание, при което не само прекарваме време заедно, но и обясняваме полезни неща на децата си?! 

"Като цяло приказката има по-скоро бутиков вид, на скъпо създаден проект. Създадена е с доста отношение и най-вече - с много любов. Създадох я най-вече, за да направя нещо наистина качествено. И много държа това да си проличи", споделя авторката. 

Каква е историята 

Главната героиня е малко момиче на име Любка Любопиткова. Тя постоянно задава въпроси на своята баба. Бабата, от своя страна, има голяма стара книга, която крие отговорите на любопитковите въпроси, под формата на приказки. Туй-онуй е приказният свят, в който причудливи създания се грижат нещата около нас да се случват.



Първата приказка е отговор на въпроса - кой светна луната. В нея вещицата Звездна лети в небето и минава три препятствия, след които стига до къщичката си, която е на небето. Там светва лампата и така запалва луната. Процепът на вратата е във формата на луна. Това е едно абстрактно обяснение, не на базата на енциклопедичните познания. Въпреки че приказката е пълна с подобни фантазни неща, тя дава и някои съвсем точни познания, като умения за писане на думички, подреждане на цифрите на часовника, оцветяване, игри за наблюдателност и др.

Във втората част Звездна се сблъсква с две от препятствията, т.е. нещата, които я забавят по пътя. Тук има и възможност за рисуване, което не е просто драскане по екрана, а запълване на определени обекти, като предварително инструмента се "топва" в избран цвят.

В третата част детето може да приготвя ястие по рецепта, за която да намери съставките. Рецептите са истински и могат да се приготвят и в къщи, ако се следват указанията. 

Идеята на авторката е това да е само ядрото и всяка година да излиза нова приказка.