Тук предложените идеи са за всички, които все още не са решили къде да прекарат празниците. Природата на България е неповторима по своята красота. Известна и с историческите си местности и древни паметници на културата, родината ни е привлекателна дестинация за българи и хора от целия свят. Така че, стягайте багажа и избирайте:

Градове, запазили духа на миналото

Със сигурност списъкът на чудните места, които можем да посетим е огромен. Но има някои с наистина неповторима атмосфера - Велико Търново, Асеновград, Копривщица, Пловдив, Троян, Тетевен, Видин. Райските кътчета у нас са безброй. Посещението им е прекрасна възможност да запознаем децата си отблизо с историята и културата, с духа на предците ни и миналото.

Архитектурно-музеен резерват

 

Манастири и духовни средища

Манастирите у нас са удивително духовно и историческо наследство, както и чудесен избор за една незабравима почивка със семейството. Неповторима радост на духа и сетивата доставят разходките из чудно красивите дворове на Рилския, Бачковския, Троянския, Драгалевския манастир и т.н.

Троянски манастир, Снимка: bg.wikipedia.org

 

Екскурзия в планината

Излетът в планината, близкият контакт с природата и чистият въздух ще заредят вас и децата ви с настроение, празничен дух и жизнерадост. Ако не сте заклети планинари, предварително проучете избрания от вас лесен и приятен маршрут. Не забравяйте водата и храната, връхните дрехи, слънцезащитния крем и одеялата. Запознайте детето с имената на дърветата, с различните видове птици, пеперуди и цветя.

 

Пикник в парка или в подножието на планината

Допирът на меката трева, мирисът на смола, песента на пойните птички, уханието на люляк и синчец, ромоленето на бистрото поточе наблизо – всичко това ще ви пренесе далеч от сивотата на града, в един приказен свят, от който няма да искате да си тръгнете. Приготвеният с любов обяд, сред природата ще ви се услади още повече. Заредете себе си с любимо четиво, а малчуганите - с книжка, топка, фризби или федербал.

 

Почивка край езеро, река или язовир

Определено близостта до водата ще ви достави несравнимо удоволствие. Разходката с лодка ще ви подари незабравима емоция и ще ви настрои на романтична вълна. Ако пък в семейството има рибар, той прекрасно ще знае къде точно да ви заведе. Тишината и магическото очарование сред красиви местности с водни басейни ще се превърнат наистина в незабравими мигове за цялото семейство.