Дори в компанията на любимите хора, дори в уюта на дома и родината, емигрантската песен "Я кажи ми, облаче ле бяло" генерира дъжд в очите... Защото дори, когато всичко, което обичаш е на една ръка разстояние, мисълта, че някога може нещо да ви раздели, създава сълзи.

Представете си сега тази песен, изпята от деца, които не си представят раздялата, липсата и тъгата, защото го изживяват. Децата бежанци.

В първия ден на новата 2015-а година, сборна вокална група от деца бежанци и малчугани от музикална група "Бон-Бон" изпяха заедно "Я кажи ми, облаче ле бяло" в кулминацията на кампанията "Погледни бежанците с други очи", която Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) организира заедно с агенция New Moment.

Вълнуващото изпълнение откри празничния Новогодишен концерт в Зала 1 на НДК. Песента по текст на Ран Босилек бе заучавана от децата от бежанския център в Овча купел повече от два месеца, а заслугата за доброто изпълнение е на музикалните педагози от вокална група "Бон-Бон" Рози Караславова и момичетата от LaTiDa.

"Идеята на изявата ни бе да покажем колко лесно е да забравим предразсъдъците и да подкрепим толерантността, тъй като мъката по родния дом не зависи от раса, етнос или цвят на кожата", коментира още Костадин Крантев от PR екипа на New Moment.

Освен инициативата с детския хор, част от кампанията "Погледни бежанците с други очи" бяха серия промоционални визии за билборди и печатни издания, представящи съдбите на истински бежанци от центровете край София, както и въздействащ телевизионен клип, озвучен отново от инструментал на емблематичната българска емигрантска песен. Целта на "Погледни бежанците с други очи" е създаването на позитивно отношение и преодоляване на предразсъдъците спрямо хората, които са принудени да напуснат домовете си и търсят закрила в чужбина.

Повече за инициативата можете да научите тук>>>