Как се казва вашият Герой от приказките?

Учителките от ЦДГ ”Изгрев”, гр. Бургас

Приказката

Здравейте, приятели !
Ще ви разкажа една история, която може да разтопи и най-леденото сърце. Случи се преди около месец. Мястото е ЦДГ ”Изгрев”, гр.Бургас . Поводът – „Голямото – малко четене“ – съвместна инициатива на Сдружение „Усмивка“ , Регионална детска библиотека „Пеѝо Яворов“ и Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Целта на инициативата беше да предизвикаме интерес за четене у децата. Избрахме тази детска градина и приказката „Косе Босе“ . Четейки, наблюдавах интереса, изписан върху личицата на всички тези деца. Очичките им светеха като звездички. Почувствах се много удовлетворена от това, което виждах. След края на приказката всички бяха много развълнувани. Говореха си, обсъждаха, искаха още и още… Малко преди да си тръгна до мен застана едно къдраво момиченце. Общително, засмяно, без да изпитва и капка срам. Попита ме как се казвам:

- Ти как се казваш?
- Петя. – усмихнах се аз. – А ти?
- Аз съм Ивон.
В този момент ме хвана за ръка и започна да ме обсипва с въпроси. В един момент ми каза:
- Ти довечера ще дойдеш ли на нашето тържество?
- Какво тържество? Ще пеете ли? Ще казвате ли стихчета? Ще танцувате ли? – започнах да разпитвам аз, опитвайки се да провокирам тази малка госпожица.
- Даа ! Ние научихме много стихчета и песнички, за да помогнем на нашата госпожа.
- Коя е вашата госпожа? Защо ще ѝ помагате? – зачудих се аз.
- Госпожа Мария Мавродиева. Удари я кола и сега е болна. Тържеството е за нея. Ние с мама и тати ще помогнем с каквото можем, че вече много ни е мъчно за нея. Тя е много добра госпожа.

След тези думи, излезли от устата на едно 5-годишно момиченце, се замислих на какво учат децата учителките в тази детска градина. Учат ги да правят първите ченгелчета? Първите цифри? Първите букви? Да! Но точно тези учителки, в тази детска градина, са научили своите възпитаници и на нещо много стойностно и много ценно. Научили са децата на благотворителност. Тя се учи както се научава азбуката. Малките деца разбират всичко и лесно учат. Страхотно е, че техните учителки им преподават и този урок.

Номинацията ни е изпратена от Петя Стайкова.

Разкажете ни за вашия Герой от приказките.