Ваканция е и имате повече време за игри. Като всички родители, и вие сте загрижени за здравословното и богато на хранителни вещества меню на децата си, но като че ли все не намирате правилния начин да им разкажете колко е важно да се хранят добре. Защо да не спретнете няколко весели игри, за да грабнете вниманието им и да им покажете, че здравословната храна може да е и забавление?

На лов за храна

За тази игра са ви нужни няколко ножици и стари кулинарни списания. Oбяснете на играчите, че целта е заедно да ‘’наловите’’ храна за вечеря. Обяснете, че търсите вкусни пържолки, гювеч, зеленчуци за салата, плодове за десерт. Нека всеки играч да намери подходящи картинки в списанията, да ги изреже и да ги постави на масата. Заедно сглобете колаж, който да олицетворява семейната вечеря. Може да промените условията, като потърсите храна за парти или пикник – опциите са безкрайни!

Островът на съкровищата

Oрганизирайте тази игра в двора или парка, където имате възможност да скриете съкровищата на голямо растояние едно от друго – така децата ще тичат и ще търсят по-дълго.

Пригответе терена като изберете 10 различни вида плодове и зеленчуци. Нека поне 2 от тях са екзотични или непознати – например сладък картоф или пък личи. Скрийте ги добре – в основата на дървета или храсти, или под пейка или стол. Дайте на всяко дете пазарска чанта и задачата да намери съкровищата възможно най-бързо. Когато децата се върнат при вас, попитайте ги какви са плодовете или зеленчуците, които са намерили и им разкажете какъв вкус имат и за какво се използват. Нека всяко дете избере любимото си съкровище и да го вземе със себе си за награда.

Изяж дъгата

Покажете на децата голяма рисунка на дъга. Попитайте ги : „ ами ако дъгата беше от плодове и зеленчуци?’’. Заедно избройте всички жълти, червени, оранжеви, лилави и зелени зеленчуци за които се сещате. Докато децата мислят и изброяват, разкажете им за случай, когато са срещали плодове или зеленчуци с този цвят, например: ‘’помните ли как брахме боровинки на Рила?’’ или ‘’ помните ли когато пекохме червени чушки за лютеницата на баба?’’


Познай порцията

За тази игра ще ви е нужна малко подготовка. Използвайте компютъра си за да направите лист с две колонки: в едната ще сложите често консумирани храни, а в другата познати предмети от ежедневието, чиито обем ни позволява да определим нормална порция от храната. Може да използвате тези примери или да ги промените спрямо предпочитанията на вашето семейство и да изберете други предмети, които децата ви познават добре.

Порция пилешко – мобилен телефон
Порция риба – дистанционно за телевизор
Ориз, картофи или паста – чаена чаша
Сирене или кашкавал – 2 кибритени кутийки
Зеленчуци – 1 топка за тенис
Плодове – 1 топка за бейзбол
Шоколад –двойно парченце лего
Сладолед – 1 топка за тенис

Раздайте на децата моливи и ги помолете да свържат храните с приблизителните им порции. Може и нагледно да им покажете как режете и приготвяте подходящи количества.

Готвачи

В тази игра децата ще се докоснат до плодове, зеленчуци и подправки и ще създадат своя ‘’тайна салата’’. Подредете 7-8 купички с различни нарязани плодове и зеленчуци. Накъсайте и малко пресни подправки, до тях поставете сол, черен пипер, зехтин, лимон, оцет. Дайте на децата указанието на играта – всяко дете получава празна чиния, в която да подреди и овкуси своята салата. След като приготвят салатите, нека ги сервират на възрастните, които да дадат своята висока оценка. Може да разширите тази игра и да изиграете цяла игра на ресторант, където децата са готвачи, а вие сте сервитьори и клиенти.

Художници

Нека децата нарисуват любимата си храна – дайте им бял картон, акварелни бои, пастели, моливи, блокчета за апликация и лепило. Може да направите условието по-сложно, като им дадете конкретна задача – да нарисуват трапезата от последния си рожден ден, да нарисуват коледна погача или спомен от пътуване в чужбина.

Със съдействието на www.artofrealfood.com