Измина една година,

изпълнена с вълнения, нежни грижи, обучение и взаимно опознаване. Мъничкото писукащо новородено неусетно се превърна в малко дете с характеристика на личност. През тази най-важна и най-значима година в живота му, със своите вкусове, предпочитания, изисквания и желания то зае своето неотменимо място в семейството.

След навършване на първата годинка нуждите от хранителни вещества

в сравнение с първите месеци станаха значително по-големи. Това е съвсем естествено, тъй като енергията, която изразходва всяко дете в тази възраст е в пъти повече и по обем, и по интензитет. То вече ходи, тича, с една дума двигателната активност и физиологичните функции  осезателно нарастват.

Това е време, в което продължава и активното изграждане на тъкани

Целият детски организъм расте и се развива. Според научните изследвания малкото човече на тази възраст трябва да получава дневно минимум 1200-1300 ккал.

Разбира се тези жизнено необходими калории се внасят чрез основните вещества на живота – въглехидрати, белтъчини и мазнини. На тази възраст детето може да ги приеме при условие, че въглехидратите са ок. 180 до 200 г , белтъчините – до 50 г и съответно мазнините – 20 до 30 г.

Това изискване би могло да бъде конкретизирано по следния начин:

Незаменимото мляко – 400-450 г дневно
Млечните производни като сирене, извара, кашкавал, катък – 25-30 г
Месо или риба – 50-60 г  4-5 пъти седмично
Плодове и зеленчуци – 250-300 г
Хляб – ок. 60 г
Захар – ок. 40-45 г
Макарони, кус-кус – до 20 г
Яйца – до 3 пъти седмично при условие, че няма проявена алергия към белтъка. Необходимо изискване при достигането на това количество разбира се е детето да е преминало през задължителните етапи на захранване с жълтък.

Според педиатрите дневната дажба на детето, навършило една годинка, е най-добре да бъде разпределена като количество на четири части. Напр.: Закуска – ок. 8.00 часа, обяд – ок. 12.00, следобедна закуска – ок. 16.00 ч. и вечеря в 20.00 часа, но не по-късно от 22.00 часа.

Така ще има достатъчно време храната да бъде добре усвоена и преработена, а апетитът да е винаги налице.