Фина моторика… или изкуството да владеем фините движения на пръстите. Тя се крие във всичко онова, което изисква да бъдем по-внимателни и съсредоточени в действията си. Е, сигурно на всеки се е случвало да не успее да зашие копчетата на ризата си със съвършена прецизност, но важното е все пак да може да го направи.  Да боравим сръчно, се научаваме още в най-ранна детска възраст. Точно тогава е най-подходящият и задължителен момент това да се случи.

Защо е важна?
Едва ли има нещо, свързано с развитието на детето и участието на родителите в него, което можем да определим като  маловажно. Упражненията за фината моторика не правят изключение.  Тук не става дума просто за физически движения, които с течение на времето се научават и се превръщат в навик (не че и това не се случва). Нещо повече, тези движения имат прекрасно въздействие върху развитието на мисленето, паметта, логическото мислене, писането, концентрацията и говорната реч.

Има проблем, когато:

-    Липсва координация между зрението и ръцете;

-    Детото изпитва затруднение при извършването на  различни манипулации с ръце– рисуване, оцветяване, рязане с ножица, писане и т.н.;

-    Изпитва трудност при възприемането на някои неща;

-    За сметка на всичко останало, детето има добра звукова памен;

-    Детето се уморява бързо, губи интерес  и лесно се отказва от заниманието.


Индикаторите са много (има и още, но това са едни от основните и най-зебележими). Важното не е да ги търсим и да се вглеждаме прекалено, а да се стараем да ги предотвратим и да се занимаваме достатъчно с децата!

Да се упражняваме заедно…


1.    Дайте на детето си да сортира дребни предмети като кламери, копчета, винтове, болтове и каквото още се сетите или ви се намира под ръка.


2.    Нека се научи да закопчава ципове, копчета, колани. Позволете му да поиграе с дрехите ви.


3.     Сглобете пъзел заедно. Разбира се, вие сте там само за подкрепа – детето трябва да свърши повечето работа!


4.    Вземете една ножица за деца, някое старо списание или картинки и предложете на подрастващия да изреже от тях каквото си хареса.


5.    Нека проследи някоя елементарна картинка, линия, форма.


6.    Можете да му възлагате задачи и с компютърната мишка – детето трябва да проследи нещо с нея.


7.    Моделирайте с пластелин или моделин. Нека всичко е с въображение!


8.    Добре е детето да рисува на компютъра – там може да избира четки с различна големина.


9.    Би било добре (особено при момичетата) да научите детето да шие. Полезно е в няколко аспекта - ще научи нещо практично и необходимо и ще овладее фините движения на пръстите.


10.    Научете малчугана да свири на музикален инструмент – пиано, китара, флейта. Колкото повече, толкова по-добре.


11.    Направете мини кукли за пръсти – от чорапи, парчета плат, стари ръкавици. Забавлявайте се заедно!


12.    Направете си гердани – нижете цветни и весели мъниста.


13.    Кое дете не обича да къса и да чупи (нормално е, децата са деца, за да правят бели). "Подарете" му малко хартия и му дайте пълно разрешение да я накъса както пожелае.


14.    Дайте на детето едно пълно с вода шише и едно празно. Нека пресипването започне… сега!


Освен полезни, тези дейности са и забавни както за децата, така и за самите родители. Те сближават и научават – какво по-хубаво от това? А и, нека си го признаем, не изискват кой знае какви средства, а само желание и концентрирано внимание!