Много деца се страхуват, когато навън вали дъжд, съпроводен с гръмотевици и светкавици. Будят се нощем и или започват да плачат, или тичат да се гушнат при мама и тате. Шляпащите боси крачета  и сълзите по бузите веднага предизвикват родителска загриженост. Но ако не се обърне внимание на този страх, за в бъдеще той може да се превърне в истински, голям проблем.

Превърнете страха в повод за радост. Гръмотевиците и светкавиците могат да бъдат интересна атракция за децата. Всичко зависи от това как ще представите нещата на детето. Гледайте дъжда през прозореца и прекарвайте времето заедно.

При всяка гръмотевица, викайте заедно "Ура!" Нека дъждовната буря се превърне в истински спектакъл със светлинни и звукови ефекти. Ако детето е твърде малко, за да му обясните истинското естество на тези явления, разкажете му някаква забавна история. Това не е лъжа, просто съобразяване с възрастта и възприятията. Някои родители разказват за колесници, които препускат по небето, а от колелетата им хвърчат искри, други обясняват за Дядо Боже, който търкаля тежки метални варели, които тропат и гърмят.

Взаимоучители

Поведението на по-голямото дете е пример за подражание от по-малкото. Затова е достатъчно едното да се научи да не се страхува и да вижда забавната страна на бурите, за да сте спокойни за страховете и на другото. По-голямото дете дава пример с поведението си на по-малкото. Ако баткото се радва, и малкото сестриче ще се държи по същия начин и няма да си помисли и за миг да се страхува.

Какво не трябва да прави детето, ако навън има гръмотевична буря

Освен забавната страна на нещата, не забравяйте да обясните на детето какво трябва и не трябва да прави по време на буря. А именно:

1. Да изключи всички електроуреди - най-вече кабелна телевизия, интернет.
2. Ако е навън, да не стои по единични дървета, в близост до оголени кабели или във вода.
3. Тогава трябва да клекне и да долепи колене и ръце до тялото си (целта е да се избегне контактът на ръцете със земята).
3. Ако домът не е защитен с гръмоотвод, да не говорят по телефона.