Позатихнаха вълненията покрай посрещането на първия ми рожден ден

И отново влязох в познатия ми ритъм – сън, хапване, разходка, хапване, игра, хапване, сън, хапване... Както виждате, след съня и забавленията, похапването все така си остава приоритет. Но предполагам досещате се, че редно бе към менюто от пюрета и кашички да зачести още повече участието и на храните от трапезата на мама и тате.

Не мислете, че ваш Мишо е неподготвен за тези необходими промени

От кулинарната ми съкровищница този път отворихме чекмедженцето, на чието етикетче пишеше: "Скъпоценни рецепти и вкусни вълшебства за любителите на изтънчената кухня над една годинка!"

С оглед сезона и настъпилите велики пости мама и моя милост като главен гурман подбрахме една лека, скромна, но не съвсем постна супичка:

Крем – супа от градината на Билбо Бегинс

Необходими продукти:
20 г лилави картофи (при липса на пазара и червените вършат същата работа)
5 г слънчево морковче
10 г позеленели от яд или почервенели от срам чушки
10 г надут домат
10 г зелен боб на юношеска възраст
½ жълтък от кокоше, пуешко или патешко, но не и от щраусово яйце
5 г масло от млякото на кротка с премрежен поглед крава
10 г кисело мляко от същата крава
Подправки – прочутите афродизиаци магданоз, целина и... КОПЪР

Кулинарен процес:
В кипяща вода поставям всички зеленчуци да се варят докато омекнат. Прибавям доматите и масълцето. Особен момент е сътворяването на застройката: киселото мляко и яйцето разбърквам отделно, варя ги на водна баня поне 20 мин. Едва след това ги добавям към готовата супичка. Накрая цялата вълшебна смес намачквам фино (разбирайте пасирам). Ваш е изборът как да я сервирате. Непременно ароматизирайте с капка лимонов сок, а за украса е достатъчно едно ментово листенце.

P.S. Хобитите са похапвали от тази супичка и сутрин, и обед, и вечер! В наши времена всички бебочовци и аз посръбваме супички само веднъж на ден като първа част от обедното меню. Но и това е достатъчно, за да усетим древния, неустоим и преобразяващ вкус на тази напълно непретенциозна, но лъхаща на свежест и любов супичка от добрия стар Билбо.

Да ви е сладка чорбицата,
Ваш Мишо :)