С есента и наближаващата зима, нас, родителите, ни натиснаха и грижите за подмяна и подновяване на детския гардероб. Особеното тук е, че мъниците порастват, което пък налага да купуваме нови дрехи всеки сезон. Независимо от това, че дрешките и обувчиците ще бъдат носени само месец-два, е необходимо да знаем някои важни подробности при техния избор.

Особено внимание заслужават обувките, с които мъникът ще мине през есента и през снеговете на зимата. Необходими са поне два чифта – боти за сухото, но мразовито есенно време,

 

и ботушки за снега и влагата през зимата.

На пазара се предлагат и такива от изкуствена кожа на по-ниски цени – от 20 до 30 лв., но хубаво е те да са от естествена кожа, с мека, гъвкава и лека подметка. Естествено по-качествените са и по-скъпи. Най-високи цените са на новите колекции – есен-зима 2014 - 2015, от 80 до 100-150 лв. В повечето магазини, за щастие, може да попаднете и на висококачествени и сравнително по-евтини ботушки – между 50-60 лв.

Панталонките

За студените есенни дни чудесен избор са панталоните от деним, подплатени с фин памучен плат и капитонирани с вата. Тези дънки задължително ще влязат в употреба и през зимния сезон. На пазара лесно ще откриете и ластични такива, които са освободени от каквито и да било копчета и ципове – удобство за всички, посещаващи детска градина, малчугани.

Температурите през есента често се променят и затова детският есенен гардероб трябва да разполага с поне две връхни дрехи – с леко шушляково якенце за по-топлите есенни дни

и, разбира се, с по-дебело палтенце за студените.

Една добре скроена грейка би свършила работа и през зимата.

И тук цените варират в зависимост от стара или нова колекция, материя и марка. Едно практично леко якенце струва между 30-45 лв. По-плътните палтенца обаче са и значително по-скъпи. Цифрите тук са от порядъка на 55-60 лв. до 90-100 лв. А при една грейка комплект – гащеризонче и яке – между 70-80 лв. до по-солените 120-150 лв.

Ето още една практична дрешка за есента >>

Пуловерчето без ръкавки е удобна и многофункционална част от облеклото...

Практична е и може да се носи както върху по-дебела памучна или вълнена блузка, така и върху по-тънка ризка. Пак в зависимост от това дали са част от новата есенно-зимна колекция или са от миналогодишната, можете да намерите такова на цена от 25-35 лв до 8-12 лв.

Освен през зимата, и през студените есенни дни топлата шапка е необходим и задължителен аксесоар към детското облекло. В зависимост от модела и материята, и тук ценовият диапазон е доста широк – от 5-7 до 20-30 лв. Бих препоръчала при избора на есенно-зимната шапчица да се снабдите с такава, която да покрива и ушенцата. Те са особено чувствителни органи и лесно могат да се простудят.

Като прибавим и чорапките, ръкавичките, шалчето, новата блузка или жилетка – едно пълно окомплектоване на есенно-зимния детски гардероб би струвало меко казано около 300 лв. минимум. Но с цените, цифрите и сметките до тук. Да оставим за малко математиката, да облечем мъничето с есенните дрешки и да се гмурнем под милващите топли лъчи на срамежливото и все още любвеобвилно есенно слънце.