Не е необходимо да четем, че лъчението от уредите у дома е опасно и разболява и нас, и децата ни. Всички живеем в пространство, пронизвано от електромагнитни вълни, много от които съвсем не са безвредни. Средата, в която се раждат и растат децата ни, с усъвършенстването и развитието на техниката, все повече се насища с електрически уреди и устройства. Те, на пръв поглед, правят живота ни по-лесен, комфортен и изобилстващ на блага. Това, обаче, само донякъде е така...

Не искам да прозвуча като фанатизирана майка, но мисля, че е изключително важно да сме запознати с вредата и опасностите, които може да причини това кипящо от електромагнитни вълни и полета пространство край нас – наситено и вибриращо с различни честоти и мощности. Имам предвид всичко онова, което се излъчва от мобилните апарати, компютрите, телевизорите, трафопостовете в близост до дома ни, кабелите с високо напрежение, микровълновите печки, дори и най-тривиалните електрически уреди в кухнята и банята.

Вредното въздействие на електрически уреди върху здравето ни се обяснява с това, че електромагнитните полета са с високи честоти и принуждават клетките на живите организми да трептят с по-висока честота, т.е. много по-бързо от нормалното. При това бързо и неестествено вибриране клетките и съответно органите и целия организъм загряват, а това не е полезно. Резултатът е – бързо износване и преждевременно стареене. Какво да говорим за въздействие, което опасното лъчение оказва върху крехкия детски организъм?!

Като родители, ако сериозно се замислим, лесно можем сами да си изведем поне няколко прости правила и методи за намаляване вредните въздействия и хармонизиране на електрическите лъчения.

Добре е да предпочетем кабелен интернет, а не безжичен. Облъчването от безжичния е тотално (прониква отвсякъде), докато при кабелния то е ограничено.

Когато микровълновата фурна е включена, не позволявайте на децата си да стоят близо до нея. Използвайте я по-рядко, а най-добре я изхвърлете.

•Ако се налага да избирате, предпочете течно-кристалния дисплей вместо кинескопа.

Не позволявайте на малчуганите да заспиват пред телевизора или компютара, включен към интернет.

Избягвайте да оставяте любимия си мобилен телефон близо до себе по време на сън, а още повече – в близост до децата.

•Научете децата си да не държат телефоните си близо до тялото си.

•Хенд фрий е страхотно изобретение, но предпочитайте кабелното пред безжичното.

•Интересът към компютъра особено силно се поражда у мъниците ни около годинка и половина-две. Не им позволявайте да задържат дълго време вниманието си върху него.

•Създайте навик у детето си да не разговоря дълго време по мобилния телефон. Чрез медицински изследвания с енцефалограми, направени преди и по време на разговор, е доказано, че мозъкът, вследствие на продължителното излъчване, буквално загрява. Така че значение имат не само мощността, но и продължителността на облъчването.

•И най-важното – правете, заедно с децата си, редовни излети извън града, сред природата и планината.