Издателство „Егмонт България” кани малките читатели да се запознаят с удивителния свят на живота на земята и над нея в нова поредица енциклопедии на „Дисни”.

Книгите са подходящи за деца между 7 и 11 години, а от страниците им те ще научат куп любопитни факти с помощта на любимите герои от филмчетата на „Дисни”. Енциклопедиите ще откриете в книжарниците в цялата страна на цена от 11,90 лв. А сега, нека разлистим всяка една от тях...

КОСМОСА


Героите на „Дисни” ще преведат любознателните малчугани през тайнствата Вселена. Какво става наистина в една черна дупка? Защо Сатурн има пръстени? Какво е да живееш без гравитация в международна космическа станция? Отговорите се съдържат в точно тази книга.

ЗЕМЯТА


Земетресенията, вулканите и свлачищата са само част от увлекателните теми, засегнати в тази енциклопедия за млади читатели. Невероятните снимки и цветни илюстрации ще им дадат поглед от първа ръка към нашата планета и природните явления, които се случват на нея.

ПРИРОДАТА


От най-горещите пустини до най-високия планински връх, от най-голямата жива гора до най-дълбокото океанско дъно – тази енциклопедия показва на децата онази страна на природата, която още не са виждали. Любимите герои на „Дисни“ ще придружат малчуганите около света, за да го открия заедно.

ЖИВОТНИТЕ


Тази енциклопедия съдържа много вълнуващи факти за животните, техните местообитания и типичните им навици Възхитителните природни фотографии и илюстрациите на героите от света на „Дисни“ ще разкрият вълшебството на животинското царство пред любопитните читатели.

А сега ще ви запознаем с някои интересни факти от четирите енциклопедии…

Знаете ли, че...


- На Марс има планини, каньони, кратери и вулкани, както на Венера и на Земята. Всъщност Марс е дом на най-големия вулкан в цялата слънчева система – връх Олимп. Той се извисява на 27 000 метра и се разпростира на 550 километра. Отворът на върха е с ширина 80 километра. Следващият по големина е земният вулкан Мауна Лоа на Хавай и е като заешка дупка в сравнение с него. Висок е едва 10 023 метра, дълъг е 96 км и е широк 48 км.



- Вълната убиец е изключително висока вълна, която се издига след поредица от по-малки вълни. Европейската космическа агенция (ЕКА) докладва, че за 20 години са потънали повече от 200 супертанкера и товарни кораба. Това означава, че средно 10 кораба годишно биват надвити от силата на океанската вода.

Най-много вълни убийци се заформят при Иглен нос – най-южната точка на Африка, където се срещат водите на Индийския и на Атлантическия океан. Съобщавано е за водни стени с височина 29 метра.


- Пустини има на всички седем континента. Те се делят на четири основни типа: горещи и сухи (като Сахара), полусухи (като Намиб), крайбрежни (Атакама) и студени (Антарктида). Пустините се отличават с най-големите температурни промени от всички места на планетата. Нощните температури стават много ниски. Защо е така? Щом слънцето залезе, въздухът е твърде сух, за да задържи топлината от слънцето.


- Британският откривател капитан Джеймс Кук подарил мадагаскарска лъчиста костенурка на кралското семейство на Тогна през 1777 година. Животното било кръстено Крал Малила и живяло с няколко поколения владетели, докато не издъхнало на възраст 188 години. И така, Крал Малила се нарежда сред най-дълго живелите животни на земята.