През тази година Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун стартираха кампанията "Истинските приятели не броят хромозомите", с авторски календар за 2013 година, в който участват 17 от слънчевите деца на България, Милен Цветков, Руслан Мъйнов, Мартина Вачкова, Емил Чолаков, Силвия Лулчева, Рени, Албена Михова, Део, Тити Папазов, Йордан Йовчев, Влади Ампов - Графа и Ники Кънчев.

Целта на кампанията е да информира обществото за генетичната аномалия и потенциала на хората, които живеят с нея. Организаторите на кампанията вярват, че насочването на вниманието към хората със Синдром на Даун ще помогне на тях да се погледне по нов по-добър начин, за да им се даде шанс да бъдат отглеждани у дома, да се разхождат в парка, без да ги гледат с неразбиране, да получат равностойно образование и да работят, да бъдат щастливи.

Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун организират Коледен благотворителен базар, който ще се проведе на 14 и 15 декември в гр. Бургас и ще бъде един прекрасен завършек на кампанията. На него ще се предлагат коледни картички, венци, играчки и сувенири, ръчно изработени от родители, съученици и приятели на деца със синдром на Даун. С част от средствата, събрани от продажбата им ще бъде финансирано издаването на информационни материали, които ще бъдат раздадени в родилните отделения на трите болници в гр. Бургас с цел превенция на изоставяне на бебета, родени със синдрома.