Доведени родители и пораснали деца споделят своите съвети от личен опит, за това как да изградим силна връзка със заварените си деца. Умишлено запазваме тяхната анонимност, но гарантираме за достоверността на техните отговори.

#Дайте време на детето

"Не очаквайте детето, което наскоро е преживяло раздялата на родителите си, да ви приеме с отворени обятия. Независимо колко сте мила и нежна, в неговите очи може да изглеждате като злата мащеха от приказките. Бъдете внимателни в отношението си, но не налагайте непременно желанието си да бъдете харесана. Проявете търпение. Детето само ще дойде при вас, стига да знае, че вратата ви е все така отворена за него."

#Говорете за това, за което и децата обичат да говорят

"Децата са естествено егоцентрични, така че те могат да изглеждат незаинтересовани от това, което им говорите, освен ако темата на разговор не е насочена към самото дете. Ето защо, ако детето ви заприказва, възползвайте се от тази възможност. Попитайте го какви са интересите му, какви филми обича да гледа, кой е любимият му цвят, има ли любима музикална група и т.н. Опитайте се да научите от самото него какви са любимите му занимания, дейности и хобита, за какво мечтае и какъв иска да стане като порасне. Но обръщайте внимание на неговите реакции. Ако му е неприятно да говори за себе си точно в този момент, не го насилвайте непременно да ви отговаря. Принудителният разговор не е от полза за никого." 

#Давайте възможност на доведените си деца да прекарват достатъчно време насаме с биологичната им майка
"Не възпирайте желанието му да се среща по-често с биологичната си майка. Не забравяйте, че тя е жената, която го е родила и е в пълното си право да иска да се вижда с детето си, когато пожелае. Същото се отнася и за детето. То има нужда да бъде край майка си. Вашата добронамереност и разбиране, рано или късно, ще бъдат високо оценени."

#Открийте общите си интереси
"При всяка възможност споделяйте и разговаряйте с доведеното си дете. Старайте се да опознаете неговите интереси, мечти и желания. Отидете заедно на кино или на концерт на рок групата, която и двамата харесвате. Открийте общи интереси и се забавлявайте заедно."

#Включвайте доведено си дете в семейните празници и традиции
"Празниците и семейните тържества предоставят идеална възможност да се сближите с доведеното си дете. Те са и чудесен повод да научите повече за него, както и то за вас."

#Отнасяйте се към детето като приятел, а не като родител
"Не се вживявайте в ролята на майка. Това само може да отблъсне доведеното ви детето от вас. Бъдете му приятел, разбирайте го, подкрепяйте го, но никога не му налагайте волята си. Само така, с течение на времето, детето ще ви приеме, ще се привърже към вас и ще ви обикне. Не забравяйте, че хубавите неща се развиват бавно и по естествен път, а не с принуда и нетърпение. В никакъв случай не си позволявайте да назидавате детето, независимо какво е направило. Просто седнете до него, попитайте го от какво има нужда, бъде негов приятел, а не съдник и назидател."

#Отнасяйте се така, както към своите биологични деца
"Когато бях дете, баща ми и приятелката му се опитваха да обединят в едно двете семейства. Тя имаше три деца, а той - четири. Начинът, по който тя се отнасяше към нас обаче беше коренно различен от този, по който общуваше със собствените си деца. Отдалеч си личеше, че ние за нея бяхме чужди. Например за един Великден тя бе накупила цял куп подаръци за своите деца, а на мен, моите братя и сестри подари само една кошница с шоколади. Беше много болезнено. Никога няма да забравя колко ужасно се чувствах в онзи момент. Дори децата ти да са доведени, ти трябва да се отнасяш и грижиш към тях, така както към собствените си деца, не трябва да се чувства никакво разграничение и дискриминация. В противен случай никога няма да изградиш здрава връзка с тях."

#Позволете на детето да ви опознае
"Много доведени деца растат без да знаят почти нищо за своя доведен родител – кой е любимият му цвят, ястие или хоби, къде е живял, с какво се е занимавал и т.н. Когато детето прояви желание да научи нещо повече за вас, проявете разбиране и бъдете откровени. Това ще ви сближи повече и ще ви направи по-симпатични в неговите очи."