Много често се чудим какво да купим за нашето дете или за подарък на друго дете, и най-вече дали ще му стане. Въпреки че децата не си приличат и се развиват с различни темпове, съществуват стандартни размери, които биха ни помогнали. Преди да се отправим към магазина и да похарчим пари за нещо, което може би няма да е по размера на детето, може да прочетем следната информация.

За ориентация на родителите на много дрешки е написана височината на детето. Затова на нас ни остава само да измерим колко е високо то. Предлагаме ориентировъчна височина при различните възрастови групи децата.

Ръкавици

Размер S M L
Години 4-6 6-8 10-14

Чорапогащници

Размер 2-4 4-6 6-8 8-10 10-12
Височина 104 116 128 146 158

Чорапи от ликра

Размер 2-3 6-8 10-12
Номер на обувки 23-28 29-34 35-40

Чорапи от вълна и памук

Размер 2 4 6 8 10 12
Номер на обувки 23-25 26-28 29-31 32-34 35-37 38-40



Какво не трябва да купуваме за деца

Има различни стоки, които не се препоръчват за деца или за определени възрастови групи деца. Условно тук може да ги разделим на дрехи и играчки.

Опасности при дрехите:

Дрехите за деца до 7 години и височина 1.34 м не трябва да имат връзки или шнурове в качулката и областта на врата. При по-големите деца може да има такива връзки, но не по-дълги от 75 мм в качулката и областта на врата или шнурове със свободни краища. Другите връзки или шнурове по детските дрехи не трябва да се спускат под ръкава или подгъва на дрехите. Всички функционални шнурове и декоративни връзки в подгъва на долната част на панталони с дълги крачоли, трябва да са напълно във вътрешността на дрехата.

Винаги следете на дрешките да има информация на български език за производител, вносител, страна на произход и състав на вложените текстилни влакна. Обувките не трябва например да съдържат по-високо от допустимото количество формалдехид - вредното химическо вещество, което може да предизвика кожни алергии.

Опасни играчки

Опасността от играчките може да идва от материалите, от които е направена играчката, или от размера на частите й, лесно поглъщани не само от най-малките деца. Много играчки от Китай съдържат опасни вещества. Оказа се обаче, че и играчки от други държави, САЩ например, също се изтеглят от пазара поради наличието на опасни багрила.

Превишаването на нормата на веществата фенол и формалдехид е много опасна. Откривани са играчки, в които количеството им е 10 пъти над допустимото. Доказано е, че дори 5 пъти над допустимото количество вече е опасно за живота.

Друг опасен елемент в детските играчки е оловото. То може да доведе до анемия, проблеми с нервната система, понижено умствено развитие и агресивно поведение.

Съвети:

1. Да купуваме играчки от магазини с добра репутация. Винаги да гледаме информацията на етикета. И най-вече наличието на етикет! Липсата му трябва да ни наведе на съмнения.
2. Децата не бива да поставят играчките в устата!
3. Нека да си мият ръцете всеки път, след като играят с играчки, независимо дали играчките са от Китай, или не.

Материалът е предоставен от Асоциация "Активни потребители".