Може би ще ви се стори странно, но създателите на първия и най-голям сайт за детегледачки в България, detegledachki.com, са сценаристи по професия.

През 2005 г. Борислав Огнянов и колегата му Константин Господинов прочитат статия, изброяваща свободните бизнес ниши у нас. Така се ражда идеята за start up-a им, който е активен вече почти 11 години. Срещнахме се с Борислав Огнянов, за да научим повече за тях и тенденциите при наемането на помощничка за отглеждането на детето.

Ladyzone.bg: Колко време беше необходимо, за да тръгне подобен сайт?
Борислав Огнянов: Около два-три месеца, докато хората го научат. През 2005 г. недоверието към услугите в интернет като цяло беше ниско. Трябваше да мине време, докато хората свикнат с тях. След това пък дойде финансовата криза и имаше затишие в търсенето на детегледачки. За щастие, от 2011-2012 г. има постепенно възстановяване на интереса. В момента на сайта има около 200-250 активни профила на детегледачки.

Какви хора търсят услугите на сайта?
Една част са хора от провинцията, които живеят в София и не могат да разчитат на бабите на детето. Другата група са софиянци, които по някаква причина не могат да разчитат на родителите си или имат достатъчно пари, за да платят за услугата. Някои наемат детегледачка, за да не спорят с родителите си относно методите за възпитание на детето.

Колко е средната възраст на детегледачките във вашия сайт?
Не сме го изчислявали, но вероятно е около 45 години. От време на време се появяват и мъже, развиващи се в тази сфера. Обикновено те са учители, имат педагогическо образование, но хората рядко наемат мъже за тази цел.

Какви са причините, поради които най-често двете страни не се харесват?
Често майките наемат детегледачка, за да не допуснат свекървата за дълго време вкъщи. Знаете, че винаги възникват конфликти. То и на мъжете не им е приятно, ако тъщата се застои в дома. Но понякога детегледачката се превръща в свекърва, особено ако има опит и не търпи чуждо мнение. Някои клиенти са ми споделяли: "Ние я наехме, но тя се държи така, сякаш тя ни е наела. Строява ни, пие си с нас кафенцето, говори много и забравя за какво е тук".

Има случаи на раздяла заради това, че детегледачката е вегетарианка и не иска да пипа месо. Екзотичен беше случаят със заможна клиентка, която постоянно ни звънеше, че са й изчезнали някакви вещи от дома. Имала 60 чифта обувки, но два били изчезнали. След това се обажда да каже, че е намерила обувките и т.н. Веднъж пък една 60-годишна детегледачка се отказа по време на интервюто с майката на детето, защото се притесняваше от сексуално насилие от страна на бащата. Имала е такъв случай и беше наплашена, но в същото време не беше посочила в профила си, че иска да работи само при самотни майки.

Как гарантирате на клиентите, че детегледачките са "читави"?
Всички жени, които са дошли в офиса ни (намира се зад ЦУМ – бел.ред.) и са предоставили лична карта, получават бадж на профила си в сайта – "Проверен". Ако са донесли и другите документи – свидетелство за съдимост, медицинско свидетелство (желателно е да бъдат включени СПИН и хепатит) и препоръки от предишни семейства, получават бадж „100% сигурен”. От две години въведохме и възможност за видео интервю, което родителите да гледат в сайта, но само 10% от кандидатките имат такова. Много жени се притесняват дори да дадат снимка, което ги обрича да останат ненаети. Все пак хората искат да видят поне снимка на бъдещата детегледачка. За да бъдат спокойни и двете страни, сме подготвили договори, в които се описват задълженията. Основната причина за напускане от страна на детегледачките е, когато започнат да ги карат да готвят и чистят, без това да е уговорено предварително.

Родителите коя услуга на сайта ползват най-често?
Най-евтината, при която срещу 30 лева получават телефоните на пет детегледачки за една седмица. Могат да им звънят и да се срещат с тях за интервю, без да са длъжни да ползват нашия офис или нашите договори. Ако искат да ни ползват като посредници, са добре дошли. Когато една детегледачка е наета или не е влизала 30 дни в сайта ни, нейният профил се скрива и не е видим.

Горе-долу за какви пари се наема детегледачка в София?
Около 700 лева на месец е минимумът за работа от 8:30 до 18:30 часа.