През август на 1925 г. в Женева се провежда първата "Световна конференция за благосъстоянието на децата", на която присъстват представители на 54 страни. Те подписват Женевската декларация и определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

Основното в Женевската декларация гласи:

Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра.

Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно.

Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

Така още през 1925 г. по инициатива на столичните лекари д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров, българското дружество "Червен кръст" създава "Съюз за закрила на децата в България".

И днес Международният ден на детето се празнува у нас и е повод за организирането на много детски мероприятия в София и други градове:

Дряново

Тази година Денят на детето ще е по-щастлив за 70 деца в неравностойно положение. Те ще получат като подарък велосипед, дарен и отремонтиран в кампанията "Колело за смет, за дете велосипед".

Варна

Морската градина ще бъде изпълнена с тротинетки. Точно в 10.30 часа в Детския кът всички, които имат тротинетка на две или три колела, са добре дошли на Парада на тротинетките - Тротиниада 2015. Един от всички ще получи велосипед в томболата, която ще се тегли. А служители на КАТ ще изнесат лекция за това как най-малките участници в движението да се пазят на пътя.

Продължава>>>

Русе

От 16.30 до 19.30 часа в Парка на младежта в района на "Вазата" ще избухне "Парад на героите - Веселяците". 50 приказни герои ще забавляват малчуганите от 18 часа, когато е и голямото откриване на парада. На специална викторина родителите щя получат награди, ако разпознаят Дисни принцесите, Монстър хай, Супергерои, Червената шапчица, Пирати, Вещици и много други, познати от детските книжки.

Бургас

От 17.30 часа на открита сцена "Охлюва" ОДК - Бургас организира заключителен концерт, в който ще вземат участие следните  формации: ДФТА "Радост", ДФФ "Шарени гайтани", Народен хор "Трепетлика". Детски панаир на професиите ще се проведе от 17.30 до 19.30 часа, на който всяка провесия ще бъде атрактивно представена, например: музикант (с концерт-презентация на Бургаски духов оркестър), полицай, пожарникар, лекар, балерина и др. От 19.30 часа започва Детска дискотека с много забавления.

София

Столичен куклен театър обявява вход свободен за всички деца. И в двата салона на театъра всички малчугани ще влизат безплатно, а родителите - не. Малките зрители могат да избират между "Златка златното момоче" в салона на ул. "Гурко" и "Меко казано" в салона на бул. "Янко Сакъзов".

На мюзикъла "Приказката за Спящата Красавица" могат да се насладят малчуганите от 19 часа на сцената на Младежки театър "Н.Бинев".

Учениците победители в "Цветна олимпиада" 2014/2015 ще бъдат отличени на голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов". От 18.30 часа артисти, изпълнители, обществени личности и бизнесмени ще наградят отличилите се деца на България на специална церемония, съпроводена и от празничен концерт по случай Международния ден на детето, съобщават организаторите от сдружение "България си ти!".

Продължава>>>

Сдружение "Зелени инициативи" кани в 13 часа деца и родителите им на чаша лимонада в "Hollywood City Bar and Dinner" в Студентски град на ул. "Проф. Арх. Храбър Попов" 7 до бл. 55. Там ще започна кампанията за Деня на детето "Не давай лош пример! Не вози дете пил!", на която ще се проведе обучение по безопасност на движението за децата. Подготвени са много изненади и награди, игри, анимационна програма с актьори и диджей, безплатна торта и балони.

Магазин ИКЕА обещава музика и много изненади за децата на открития си паркинг. В 12 часа започва street dancing - момчетата от студио "Модерато" ще покажат що е то свобода на движенията и как може да импровизираш като звездите от филмите "В ритъма на танца" и "Уличните танци". А всички хлапета до 12 години ще получат безплатно детско меню.

Между 11 и 16 часа Farmhopping черпи всички деца със сладолед на три места в града: Борисовата градина, градинката на Св. Седмочисленици и градина "Баня Лозенец" (на кръстовището на бул. "Черни връх" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви").

Sofia Ring Mall кани деца и родители на парти със Superman и още много любими приказни и филмови герои. За малките си посетители молът е подготвил още детска дискотека, рисунки върху лица, подаръци и много други забавления. Специалната детска програма започва в 16 часа на сцената до notosgalleries, ниво 1, и ще продължи до 19 часа.

Благодарение на Испанското посолство в Природонаучния музей ще е разположена атрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони. Организаторите са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града с цел да запознаят децата с най-знаковите сгради на София.

На три сцени на открито започва международният детски фестивал "Веселият патиланец". Той ще продължи до 6 юни, а децата ще могат да гледат от 11 и от 18 часа всеки ден безплатно над 30 представления. За трета поредна година фестивалът обединява усилията на независимите театри и творци, работещи за деца. Постановките ще са едновременно на три сцени - в квартал "Люлин на открита сцена в IV-ти микрорайон, в квартал "Света Троица" на открита сцена до църквата, и в "Младост". 

От 18 часа на сцената на Bulgaria Mall ще има страхотно парти с награди - с музиката на "One direction" и инспектор N-Joy.

От 16 ч. лятната сцена в Борисова градина ще побере музика, клоуни, балони и много подаръци за децата. На празненството на фондация "За Нашите Деца" хлапетата ще пишат стихове, ще рисуват по асфалт и ще танцуват в детската дискотека.