Като майка на малко дете няма как да подмина темата за химическите вещеста, придобили граждаданственост под парадоксалното си название - "подобрители" на храните.

Открай време

производителите на хранителни продукти и напитки са използвали и добавяли богат асортимент от химически вещества с цел да увеличат трайността, вкусовите качества, търговската привлекателност и, не на последно място, заради икономия на разходите по производство. Такива са най-различните консерванти, оцветители, емулгатори, овкусители, ароматизатори и т.н.

Наред с качествата си обаче,

всички те, без изключение, малко или много, въздействат негативно върху човешкото здраве, особено когато храните, които ги съдържат се консумират продължително и в големи количества. Ето защо Европейският орган за безопасност на храните (EFSA), създаден през 2002 г. въведе обозначения и задължи производители и търговци, които желаят да произвеждат и предлагат продукцията си на територията на ЕС, да спазват съответните изисквания.

Хубавото на тези мерки

е това, че потребителят поне е информиран за наличието и количеството на съдържащите се в предлаганите храни и продукти добавки. Сигурно вече сте забелязали, че върху етикета и опаковката на всеки хранителен продукт или напитка има обозначение с буквичката Е и няколко цифри след нея. Те носят следната информация – Е означава наличието на разрешена технологична добавка, първата цифра след Е-то посочва групата на добавката (оцветител, консервант и т.н.), а последните две (или три) – конкретното химическо вещество.

За по-пригледно ви предлагам следната общо информативна табличка:

1. Оцветители (E100-E181)
2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585)
6. Овкусители и ароматизатори (Е620-Е640)
7. Други (E900-E1520)

Ето и списъкът с обозначенията на най-срещаните добавки в храните и напитките, които ежедневно пазаруваме и консумираме – опасни за нас и забранени за кърмачета! В повечето страни от ЕС върху тях е наложена тотална забрана. Не претендирам за изчерпатеност, но съм се постарала да изброя най-важните:

Ракообразуващи:

Е210 – бензоена  киселина
Е211 – натриев  бензонат
Е217 – натриев пропил р-хидроксибензоат (изрично забранен в някои страни)
Е250 – натриев нитрит
Е407 – карагенан
Е553b – магнезиев трисиликат
Е905 – микрокристален восък
Е950 – ацесулфам-К
Е954 – захарин (изкуствен подсладител)
Е955 – сукралоза (изкуствен подсладител)

Стомашни проблеми могат да нанесат:

Е150c,d – карамел (амониев, амониев сулфит)
Е221 – натриев сулфит
Е222 – натриев хидроген сулфит
Е223 – натриев метабисулфит
Е235 – натамицин (антибиотик)
Е339 – натриеви фосфати
Е340 – калиеви фосфати
Е463 – хидроксипропил целулоза
Е464 – хидроксипропил метил целулоза
Е465 – етил метил целулоза
Е466 – карбокси метил целулоза
Е622 – монокалиев глутамат.

Кожни проблеми и алергии могат да предизвикат:

Е107 – жълто 7G  (причинява алергични реакции и непоносимости, най – често отнесени към хората с непоносимост към аспирин и страдащите от астма. Наложена е тоталната му забрана от ЕС)
Е120 - кохинил, карминова киселина
Е132 – индиготин
Е133 – брилянтно синьо
Е160B – анато, биксин, норбиксин
Е200 – сорбинова киселина
Е212 – калиев бензоат
Е214 – етил р-хидроксибензоат
Е215 – натриев етил р-хидроксибензоат
Е218 – метил р-хидроксибензоат
Е219 – натриев метил р-хидроксибензоат
Е220 – серен диоксид
Е234 – низин
Е313 – етил галат
Е901 – пчелен восък
Е903 – карнаубов восък
Е904 – шеллак
Е928 – пероксид бензоила

Особено висок риск от най-разнообразни здравословни проблеми идва от честата и продължителна употреба на продукти-носители на следните Е-та:

Е110 – сънсет жълто (риск от хиперактивност)
Е123 – амарант (хиперактивност)
Е124 – понсо 4R, кохинил червено А (хиперактивност)
Е128 – оцветител, който се среща се в колбасите (канцероген)
Е130 – канцерогенен
Е143 – канцерогенен
Е151 – брилянтно черно BN
Е226 – калциев сулфит
Е227 – калциев хидроген сулфит
Е240 – формалдехид (канцерогенен)
Е319 – бутил хидроквинон
Е477 – пропан (риск от екземи)
Е951 – аспартам
Е952 – цикламова киселина
Е962 – сол от аспартамацесулфам
Е1404 – окислено нишесте

От особено значение е да знаем, че има храни с Е-та, които ние, възрастните, можем да консумираме (в умерени количества разбира се), но в никакъв случай не бива да предлагаме и да включваме в менюто на бебетата и малките деца! Куриозно и шокиращо е, че именно храни като солети, бисквитки, кексчета, вафли и др., които са обичайно лакомство за малчуганите, много често съдържат недопустимите долуизброени добавки. А те са:

Е102 – тартразин (хиперактивност)
Е104 – хинолин жълто
Е122 – азорубин, кармоизин (хиперактивност)
Е129 - алура червено АС (хиперактивност)
Е131 – патент синьо V (риск от алергии)
Е142 - зелено S (риск от алергии)
Е155 – кафяво НТ (хиперактивност)
Е249 – калиев нитрит
Е251 – натриев нитрат
Е252 – калиев нитрат
Е270 – млечна киселина
Е296 – ябълчна киселина
Е310 – пропил галат (екземи, стомашни проблеми, хиперактивност)
Е311 – октил галат (екземи, стомашни проблеми, хиперактивност)
Е312 – додецил галат (екземи, стомашни проблеми, хиперактивност)
Е320 – бутилхидрокси анизол (мутаген)
Е321 – бутилхидрокси толуол (мутаген)
От Е400 до Е418 – риск от задавяне
Е420 – сорбитол (разхлабващо действие)
От Е620 до Е626 –особено опасни за бебето овкусители и ароматизатори

И накрая, съвсем основателно е ние, родителите, когато става въпрос за храната на децата ни, да бъдем особено бдителни и да четем етикетчетата, да сме информирани за броя и характера на Е-тата, които фигурират върху тях, така както се интересуваме от датата на производство и от трайността на продуктите, които купуваме.