Всички мами знаем, че едно от най-приятните задължения след появата на малкото човече, е търсенето и намирането на подходящите за него дрешки. Пък и тази сладка грижа продължава чак до онзи сюблимен момент, когато малкото "конте" започне да настоява сам да си избира тоалетите.

Дотогава всеки сезон купуваме нови облекла, и само след едва 3-4 месеца, те вече изглеждат износени. Особено днес, когато не всеки от нас може да си позволи непрекъснато и често да подменя гардеробчето на хлапето си, е добре да знаем как да удължим живота на неговите дрешки. Пък и със сигурност има и мами, които държат да запазят някое и друго мило тоалетче, докато дойде време то да бъде облечено и от бъдещото братче или сестриче.

•За бебчовците в най-ранна възраст не забравяйте лигавничетата с ръкавки.

•Снабдете се със специален спрей против петна, с който дрехите след пране стават по-устойчиви на замърсяване и петната лесно се изпират.

•Всички знаем, че белината съдържа токсични вещества, а и съсипва тъканите, особено естествените – памук, коприна, лен. Така че, не я въвеждайте в употреба, дори и когато детето вече е по-голямо! Чудесно решение е ябълковият оцет. Той самият е био продукт, който освен че притежава избелващо действие, не уврежда платовете.

•Гладенето убива акарите. Но винаги гладете дрешките на мъника си от опакото. Така вие не само защитавате външната страна от избелване, но и прилагате необходимата за материята дезинфекция. Не сгъвайте дрешката още докато е топла и влажна, а я изчакайте добре да изсъхне.

• По-големият палавник е хубаво да приучите към чувство за лична хигиена, като поставяте пакетчета със сухи и мокри кърпички в джоба. Иначе той често ще си бърше ръцете в дрехите, а това още по-бързо ще ги захаби.

•Полезна идея е да подсилите местата, които най-често се късат с малки кръпчици от вътрешната страна – колене и лакти.

•Не позволявайте на детето си да играе с празничните и с по-официалните си дрешки.