Д-р Неделя Щонова е специалист невролог, занимава се с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж, член на Европейското общество по клинична невромузикология.

Всеки момент от живота на нашето дете е момент на обучение. Дори и когато сме във ваканция. Всяко нещо, което ние, родителите, правим е акт, който учи. Едно от най-големите ни „работни задължения” като родители, е да помогнем да децата си да разберат, че ги обичаме - независимо от тяхната личност, провинения, двойки или бели. Това дълбоко и значимо приятелство дава на децата психически имунитет, здраве  и много повече възможности за смислен живот. Позитивното и окуражително отношение от родителите към детето е най-ценния, незаменим и непробиваем щит срещу житейските разочарования. Които неминуемо ще последват…

Когато лятото дойде, много родители предпочитат да запишат децата си в организирани дейности, например - да ги пратят на летен лагер. За работещите родители подобни варианти са често неизбежни. Летният лагер е добър за контактите на нешето с другите деца. Обикновено се предлагат разнообразни дейности през целия ден - спорт на открито и закрито, групови игри, които насърчават разработването на нови приятелства, занимания с изкуство и компютри. Лагерите с нощувка на друго място, различно от дома, обикновено са подходящи за деца от средното училище. Родителят обаче трябва да е убеден и да се е погрижил за това детето да е подготвено за подобна самостоятелност.

Планиране на семейната ваканция

Семействата с цел и бъдеще, са онези, които мечтаят заедно и работят заедно, за да превърнат своите желания и цели в реалност. Психолозите отчитат, че диалогизирането и вербализирането на общите мечти в семейството, улеснява тяхното сбъдване. Ако планирате нещата отрано и с добра стратегия как да "похарчите" по един забавен начин ваканционното време, е много по-вероятно всичко да мине гладко. Планирането на семейната ваканция заедно, кара децата да се чувстват ангажирани, помага да се изгради съгласуваност, да се споделя общо вълнение. И това заздравява отношенията.

Ако се вземе предвид възрастта на детето, основно правило е - колкото детето е по-малко, толкова пътуването е по-кратко. Ако децата са съвсем млади (между 3 и 7 г.), отпечатайте снимка или намерете брошури за мястото, което сте избрали, покажете им как изглежда, какво може да се прави там и изобщо постарайте се да вградите интерес у детето. Ако са 8-годишни и по-големи, помолете ги да поровите из компютъра заедно, потърсете интересни възможности за забавления, интригуващи места за престой или гостуващи изложби, популярни изпълнители, цирк. Ако имате разногласия, спорете елегантно. Не забравяйте, че тонът на гласа ви, както и вашите действия говорят много по-категорично, отколкото смисълът на думите, които използвате. Спорът кове характер, развива инстинктите за бързи реакции, калява волята, избива комплексите и отваря очите за света и неговите необятни възможности. И понеже светът, вън от ваканционния формат, не винаги е дружелюбен, удачно би било през портала на забавлението и развлечението, лека полека детската психика стабилно да се подготви за "враждебността на живота в джунглата".

Преди да тръгнете на почивка ангажирайте децата да опаковат нещата, да си приготвят багажа, да направят списък на необходимите вещи и принадлежности. Ако се чувствате удобно, споделете с тях вашия ваканционен бюджет. Ако той не е голям, бъдете искрени. Ако е неограничен - не разглезвайте децата. Ново проучване показва, че съвременните майки и татковци, угаждат прекалено много на децата си. По-добре е да приучаваме малчуганите към спазване на определени режими и финансови дисциплини. Това е чудесен начин за преподаване стойността на парите. Нека те знаят какво означава да ”можеш да си позволиш” и да не „можеш да си позволиш” допълнителни екстри към семейната ваканция. Нека на децата бъде обяснено, че милостинята не е приемлив  житейски вектор, че средствата трябва да се печелят самостоятелно, да се изразходват мъдро и  изцяло съобразно приходите на семейството. Около една трета, дори една втора от нашия бюджет отива за хранителни стоки и битови предмети. Всеки момент е подходящ, за да научат нашите деца урока, че парите и финансовото благополучие са въпрос на отговорност,  разходите са въпрос на избор, но общество, неориентирано към консумирането, е много, много  по-щастливо. Вместо да бъдем купувачи на търговски новости, нека се учим на взаимност, доброта и простителност. Вместо в хола да има един 100-инчов телевизор, нека там има едни пиано.

Когато тази убеденост потъне в колективната съвест на семейството, всички членове ще знаят, че забогатяването е вътрешен процес, че ние сме много по-богати с прекрасните взаимоотношения в семейството, отколкото  с колективните консуматорски приключения по морето, в мола и чужбина.  Човек свиква с по-високите доходи и стандарт, но отношенията в семейството имат най-голямо влияние върху щастието и здравето и  към тяхното положително въздействие няма зависимост.
След като всички планове и диалози са били финализирани, дайте на децата си видео камера или фотоапарат, нека разполагат и с дневник, в който да описват преживяното и да лепят снимки в съседство. Използвайте този метод за развитие и възпитание на естетически усет у детето.

Един от начините да се гарантира, че всеки ще се радва на ваканцията, е въвеждането на "собствен ден". Всеки един от фамилията предлага своя програма за съответния ден и другите го следват. Така на ротаторен принцип, всеки ден ще бъде малък празник. Светът може да бъде голям източник на някои прекрасни спомени от „семейното детство”  за всички нас. Към  които по-късно, когато човек е на 30, 40 или 50, в моментите на лечебна креативна визуализация или когато е в депресия,  би се връщал, а тези мили спомени от детството са заредени с невероятен лечебен потенциал.

Така че - да подарим на себе си и на семейството дара на прекрасната ваканция, планирана и сбъдната заедно, е и въпрос на дългосрочна здравна култура .

Накрая основното – релакс правило - отпуснете се! Красотата, че сме на почивка е в липса на рутинните "трябвации". Празниците и ваканциите са предназначени, за да бъдат прекъсвани от обичайните задължения и ежедневни проблеми. Отдайте се на БЛАЖЕНСТВО! Когато на децата им е забавно, така те се освобождават от стреса, наслаждават се и отморяват.

Реално погледнато, ние, родителите - също.