Като дете винаги съм имала много домашни любимци – кучета, котки, рибки, хамстери, гълъби... Реших да продължа тази добра традиция и като по-голяма. Регистрирах се в най-щастливия и едновременно с това най-тъжния интернет сайт - за животни, останали без дом и подслон по някаква причина.

Малко след това попаднах на обява за малко черно мъжко коте. Майка му била бяла като снежинка, баща му - черен като катран. Майка му била невъзпитана и дива, не успяла да се научи да живее в апартамент, затова била изпратена в къща с двор; бащата - с обноски, търпелив, добър и благороден. Има братче близначе - пясъчно на цвят. Стопаните решили него да задържат, защото раждането му било трудно, което им подсказало, че трябва да го обгърнат с любов занапред. Но за малкото черно коте търсели нов дом, защото животните в им ставали много.

Ако решите да осиновявате животинка от приют, от улицата или от хора, е важно да знаете няколко основни неща:

1. Вземате животно не само за да ви радва то, но и вие да зарадвате него, да направите едно добро дело, приютявайки и грижейки се за животинка, останала по една или друга причина без дом.

2. Преди да вземате такова животно, помислете дали ще имате достатъчно време и средства за него. Веднъж свикнало на грижи при вас, ще му е много по-трудно отново да заживее навън. Всяка година много домашни любимци биват изоставяни на улицата, защото собствениците им повече не могат да се грижат за тях, преместват се или разбират, че животното не е породисто. Попаднали в тази среда, те са особено уязвими – от недоброжелателни хора, от други животни, от студ, глад и др.

3. Изоставените и бездомни животни може да не са се научили да общуват с хора. Именно затова имат нужда от цялата ви любов и внимание. Преценете добре дали ще имате достатъчно време и търпение да дадете на животното всичко това.

4. Задължително направете подробен преглед при ветеринаря със всички задължителни ваксини. В зоомагазините животните са обезпаразитени и ваксинирани, но тези от приютите може да не са преглеждани често, най-вече заради липсата на финанси и човешки ресурс.

5. Изоставените и бездомни животни не са втора употреба. Най-често те са имали труден живот, често са били изтезавани, никой не се е грижел за тях или са попаднали навън по някакво нещастно стечение на обстоятелствата. Ако искате коте или куче от определена порода, с определен цвят на косъма и очите – отидете в зоомагазин. Повечето от животните, търсещи дом, са съвсем обикновени, не рядко са и с някакъв физически недъг.

6. Котето/кучето не е плюшена играчка. Не можете да го гушкате и галите само когато сте в настроение, а в останалото време да не го забелязвате и да искате от него да не ви пречи. То е живо същество и има своите нужди – от игра, храна, внимание и много, много обич.

В началото моето коте беше малка рошава топчица, станало излишно в семейството си. Днес е 5-килограмов котарак, обичан и обгрижван, без който нашето семейство просто нямаше да е същото.