Д-р Антон Баев е акушер–гинеколог, специализиран в репродуктивната медицина. Владее 4 езика, има специализация във Великобритания, Германия, Гърция и Австрия*. 

Д-р Баев, напоследък се говори за бум на бебетата ин витро. Каква е статистиката?
Да, има такава статистика. В България годишно се раждат около 1500 деца, благодарение на техниките на асистираната репродукция, а се извършват над 4500 ин витро цикъла. През последните три десетилетия по света са се родили пет милиона бебета, благодарение на асистираната репродукция или т.нар. "ин витро процедура" (IVF). Половината от тях са родени последните 6 години. Това сочат последните проучвания.

Клиниката, в която работите – МЦ „Афродита”, е една от водещите в България. Какви услуги предлагате?
В усилията ни да отговорим напълно на нуждите на нашите клиенти, създадохме иновативни и специализирани звена в среда, изпълнена с уважение и любов към човека. Ние предлагаме услуги при оптимални условия, с отговорност и професионализъм както към жената, така и към мъжа. В различните отдели в нашия център ще откриете хора с отговорност и готовност да направят най- доброто за пациента, минимизираме рисковете и увеличаваме максимално шансовете за крайния резултат. Важно е да отбележа, че част от екипа на МЦ „Афродита”  са и медицинският директор д-р Емил Филипов, който притежава завиден опит в областта на стерилитета, и Георги Дойчев – главен ембриолог с множество специализации в сферата на генетиката и ембриологията в чужбина. Сътрудничим с чужди лаборатории като Future Health – стволови клетки (Великобритания), Iviomics (Испания), Mitera (Гърция).

Какви могат да бъдат причините за безплодие?
Безплодието се дефинира като невъзможност да възникне бременност след една година редовни сексуални отношения. Факторите, които влияят на плодовитостта, са честотата на половия акт, възрастта на жената, продължителността на стерилитета, промяната на теглото, тютюнопушенето, диетите, психо-емоционални параметри, общи нарушения и употребата на наркотици,  проблеми при спермограмата на мъжа и други.

От какво се определя успеха на IVF?
Благодарение на развитието на техниките, IVF успехът достига средно до 25-35% на опит. Въпреки това, както вече споменах, много фактори могат да повлияят на резултатите:

 - възраст на жената - след 40-годишна възраст вероятността за успех намалява до 10-15%, а при 42-43-годишните се измерва в единици. След 45 шансовете са много малки;

- състоянието на ендометрума (маточната лигавица - бел.ред) също е определящо;

- да бъдеш с наднормено тегло е фактор, който може да влияе за неблагоприятен отговор на яйчниците от приложените лекарства;

- различни метаболитни нарушения - например болести на щитовидната жлеза могат да окажат неблагоприятно влияние върху резултатите.

Продължава >>

Как да изберем най-добрия IVF център?
Основен критерий за избор на център за асистирана репродукция е доверието към лекаря и екипа. Връзката с лекаря и пациента е специална. Също така определящи са комфортът и хигиената, приятелското отношение на персонала, съчетано с точността и правилния отговор на всички въпроси, които двойката има. Всичко това е показателно за професионализма в центъра. Ефективността се изразява в проценти успех и на броя на циклите на година, както и цената на лечението, което също е от  решаващо значение за избора на ин витро център.

А каква всъщност е историята на ин витро процедурите?
Първото бебе в епруветка - Луиз Браун, е родено през 1978 г. До 1990 г. са последвали 90 000 раждания в световен мащаб. Този брой се е увеличил до 900 000 до 2000 година, а през 2007 г. е надхвърлил 2,5 милиона бебета.

Големият бум обаче е през последните шест години. Тази статистика бе оповестена на годишната конференция на Международната федерация на плодородието (IFFS) и (АСРМ), която се проведе в Бостън.

*Д-р Антон Баев е акушер–гинеколог, специализиран в репродуктивната медицина. Завършва Медицинския Университет – София с наградата „Златен Хипократ” за пълно отличие, с максимален резултат в хода на следването. Българският Лекарски Съюз го награждава с орден за отлични резултати в хода на следването. Специализира акушерство и гинекология в клиника „Света Анна„ – София и в болница за активно лечение „Света София”.

Печели стипендия на Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) – Немско Дружество по Научен Обмен. Работи в Германия - Universitatstrauenklinik, Frankfurt am Main, Prof. Frank Louwen. Член е на Българското Дружество по Акушерство и Гинекология, Българска Асоциация по стерилитет  и на ESHRE ( Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология). Владее 4 езика, има специализация във Великобритания, Германия, Гърция и Австрия.

От 01.01.2008 г. е член на екипа на МЦ "Афродита", а от 2011 г.е ръководител на IVF отдела.

Повече за МЦ „Афродита” ООД:
тел. 02 / 806 00 60
www.afroditamc.com
www.afroditafh.bg