Навярно не един родител на близнаци се е изправял пред трудния избор – да учат ли децата заедно или да бъдат разделени в отделни класове?

Има различни мнения относно тази деликатната ситуация. На единия полюс са привържениците на идеята, че близнаците имат особено силна емоционална връзка помежду си, и раздялата в училище им се отразява негативно. Другите считат, че отделното обучение дава възможност на близнаците да се изявят като самостоятелни личности, както и да преодолеят емоционалната и психическа зависимост помежду им. По средата са родителите, за които изборът на децата им е решаващ.

Ето и най-общите основания на родители, привърженици на различните практики:

За обучението поотделно

Факт е, че по света има много училища, където вътрешният правилник задължава децата близнаци да учат в различни класове, без да се дава възможност за избор на родителите. Но дори и когато това не е училищно изискване, много майки предпочитат да разделят близнаците си. Според тях изградената в детството връзка и емоционална зависимост би била пречка за независимото изграждане на интелекта и самостоятелното мислене. Те смятат, че отделени един от друг близнаците по-лесно ще се социализират и развият индивидуални качества като отговорност, самоувереност и решителност.

Като положителен ефект от разделянето на близнаците в училище, някои родители изтъкват следния факт, пречупен през личния им опит. Този от близнаците, който е по-кротък, тих и стеснителен, придобива самочувствие и откритост в отношенията си с околните.

  • Виолета Топалова за стреса, детската градина и най-красивото в живота й - децата
  • 21 вечни цитата от великите детски книги
  • Стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата
  • Отново на училище с МЕТРО: Купихте ли вече раница?
  • Стресът в началото на учебната година
  • Съби Попов – един баща за първия учебен ден, отговорностите и училищните спомени
  • Детето пред компютъра
  • Живи и будни сте били до днес, започва консервирането!
  • Първолаците по света (СНИМКИ)
  • Ненчо Илчев за сина си Момчил, бащинството, първия учебен ден и пакостите

Продължава >>

За обучението заедно

От друга страна, не малко родители предпочитат и избират децата им да учат заедно. Според тях раздялата стресира близнаците, натоварвайки ги психически и емоционално. По техни наблюдения спокойствието и сигурността от близостта с другия близнак, създава по-благотворен климат за усвояване на знанията. Заедно, дори без пряко да си помагат, те по-лесно се справят с учебната програма.

Родителите на близнаци изтъкват и друга силна страна на съвместното обучение, и то при едни и същи учители и една и съща учебна програма. А именно предимството от задружната работа и подкрепа при подготовката на уроците вкъщи. Вероятно тук важи истината, че взаимността прави трудностите наполовина по-леки, а успехите – двойно по-радостни.

Продължава >>

За избор според желанието на децата

Третата категория родители са тези, които се съобразяват с желанието на децата си и им предоставят свобода на избор. Някои от тях обаче, считат, че този избор може да бъде даден едва, когато близнаците навършат определена възраст. И все пак, голяма част от майките смятат, че родителската интуиция трябва да бъде пътеводител и помощник на децата при вземане на тяхното крайно решение.