За жалост и  нас не ни отминаха грипните неволи

Утрото ни започна без настроение, без апетит и без желание за игра. Тези признаци бяха достатъчни, за да констатирам, че нещо не е наред.

Градусите на термометъра показаха обезпокоителните 38. 3

Необичайните за веселия и жизнерадостен малък Мишо симптоми продължиха през целия ден. Все още не знаехме първоизточника за високата температура. Гадаехме. Причините можеха да бъдат безбройни. Никненето на зъбките (особено сега, когато пробиват едновременно отгоре и отдолу), настинка, възпаление на гърлото или на някое от ушенцата и т.н. Взетите от нас като лаици мерки, температуропонижаващ препарат и течен витамин С, не помогнаха.

В 17 часа, малко преди пристигането на педиатъра у дома,

температурата вече бе скочила на тревожните 39.3. След обстойния преглед, включващ прослушване на гърдичките, преглед на гърлото и опипване на областта около ушичките, лекарят установи наличието на гнойна ангина. Нямаше как. Наложи се крайната мярка – антибиотик.

За да разберем от какъв характер е инфекцията,

желателно е обаче, преди да прибегнем до съответното антибиотично лечение, да направим необходимото за това микробиологично изследване.

Друго правило, което не трябва да забравяме е,

че температурата се появява при почти всички неразположения и болестни състояния, но сама по себе си тя не е диагноза, а симптом. Ето защо е необходимо лекар да установи причината за повишаване на телесната температура и едва тогава да се приложат необходимите мерки.

Как обаче родителите с малки дечица да реагират при наличието на по-висока от нормалната телесна температурата?

  • Тогава, когато температурата е от 39.8 нагоре, говорим за висока температура, която поставя организма в опасност. Задължително е да предприемем спешни действия за нейното понижаване и незабавно да потърсим лекарска помощ.
  • Температурата в рамките на 38.4 дo 39.7 се счита за повишена, но не до такава степен, за да се изисква незабавното й сваляне. Разбира се, косултацията с лекар също е необходима, но не толкова спешна.
  • Когато температурата не надхвърля 38.3 се касае за леко повишена температура. Ако температурата се задържи на това ниво обезпокоително дълго - повече от 24 часа, задължително трябва да се обърне внимание и да се вземат належащите мерки - консултация и при необходимост - лечение.
    • Много често нормалната човешка температура, която е около 36 градуса, в резултат на по-активни и продължителни игри зачервява бузките и се покачва до 37.3. В това няма нищо тревожно и симптоматично, тъй като не след дълго тя сама се възстановява.

    Хубавото е, че при мъниците ни, след своевременно взимане на мерки и приемане на нужните медикаменти, доброто настроение и щастливата усмивка удивително бързо се завръщат.