Три вълшебни истории, два ослепителни подаръка – домино и ветрило за бляскави балове, множество загадки, игри, задачи за оцветяване и приказна забава очакват малките принцеси в новия брой на любимото списание „Принцеса”. Изданието на „Егмонт България” може да се открие по местата за продажба на вестници и списания от 24 ноември.

Корицата на дванадесетия брой на „Принцеса” краси Спящата красавица Аврора. Тя е и главната героиня в първата история „Кадифеното зайче”. Аврора децата ще открият и на приказния плакат, който получават с всеки брой. Е, това разбира се не е всичко. Малките читатели ще се присъединят към Бел, докато тя приготвя специална изненада за Звяра в „Пикникът”. И ще бъдат омагьосани като Ясмина, когато чуят чудна легенда, която Аладин ще й разкаже в „Звездата на Персия”.

Не пропускайте новия брой на списание „Принцеса”, зарадвайте детето с него и му подарете много приказни мигове с любимите героини. А сега ще ви запознаем с малко известни факти за една от трите принцеси, за които децата ще научат повече от девети брой на любимото си списание.

Принцеса Ясмина

Тя е героинята от анимационния филм на Дисни „Аладин” (1992 г.). Ясмина е дъщерята на султана на Аграба (кралство от Близкия Изток), шестата принцеса на Дисни и единствената с арабски черти. Гласът й е озвучен от актрисата Линда Ларкин, а образът й е вдъхновен от принцеса Бадрулбудура от „1001 нощ”.

ВИЗИТКА

Характер: свободолюбива, интелигентна, смела, приключенски и бунтарски настроена, грижовна, интуитивна, умна, твърдоглава, упорита, дръзка
Външен вид: стройна, красива, с дълга черна коса, кафяви очи, смугла кожа
Рожден ден: 20 ноември
Професия: принцеса
Дом: двореца на султана в Аграба
Роднини: Аладин (съпруг), Султана (баща), Касим (свекър), Шарма (братовчед)

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Аниматорът Ерик Голдберг се вдъхновява от карикатури на Ал Хиршфелд, за да създаде джина, а глас на героя дава актьорът Робин Уилямс.

Образът на Джафар се базира на този на Злодеида от „Спящата красавица”. Двамата злодеи споделят много повече от сходства във външния вид: и двамата притежават жезъл, чрез който упражняват черна магия; имат птици (Злодеида – гарван, а Джафар папагал); превръщат се в гигантски зверове във финалната битка – Злодеида става дракон, а Джафар – змия.

След като джинът доказва своите способности на Аладин, като ги измъква от разпадащата се пещера, той нарича Аладин „Г-н Съмняващ се Мустафа”. В класическата история Мустафа е името на починалия баща на Аладин.

Историята във филма на „Дисни” се базира на популярната приказка от „1001 нощ”, но много сюжетни елементи са добавени допълнителни: желанието на Джафар да се ожени за Ясмина, набеждаването на Аладин за престъпление и арестуването му, срещата на Аладин с друг затворник (всъщност Джафар), който му помага да се измъкне от затвора и му споделя за скрито съкровище и Аладин, който използва откритото съкровище (лампата), за да се представи за принц и да отмъсти на Джафар. Описаната сюжетна линия е доста подобна на тази в романа „Граф Монте Кристо” на Александър Дюма-баща.