Това е Брус. Кръстен е на Брус Уилис, и то съвсем основателно! Защото е истински герой от екшън в стил „Умирай трудно”. В началото на май, 2015 година, улица в село Рударци осъмва с трупове на кучета. Кръв и мъртви животни – това е резултатът от саморазправата на един човек с бездомни кучета, в 21 век, на 20 км от София! Застреляни кучета е имало дори в близост до детска градина.

Брус оцелява. Лежал е върху едно от ранените животни. Намерен е от членове на Pet sisters - организация с идеална цел в помощ на бездомни животни, малко преди да отворят техния център в село кривина. Доста е стресиран, което е логично с оглед преживяното. Постепенно харесва жени, но към мъжете е резервиран. Брус е мил, кротък, малко ревнив към храната си, но иначе абсолютна душа. Днес той е в Англия, осиновен в семейство с други три кучета.  

Снимка: Диана Гигова, личен архив

Откъде идват бездомните животни?

Тривиално, но причините и начините са много. Едно е общото между тях – човешкото съзнание и избора, който правим.

Некастрираните животни, които не водят сексуален живот, а стопаните им предпочитат да им дават хапчета за потискане на сексуалния нагон, често получават гнойно възпаление на матката и развиват тумори, които водят до мъчителна смърт. Големи противници на кастрацията се оказват мъжете, които често се асоциират със своите домашни любимци и категорични отказват да посегнат на „най-скъпото им”. 

Освен кастрацията, един от основните проблеми и за домашни и за бездомни животни, са бебетата, които се появяват обикновено на пролет. Все по-често се случва край пътя да се изоставят кашони, пълни с малки котенца или кученца. Или пък друга ситуация – разхождате се край реката, наслаждавате се на слънцето и изведнъж чувате жално скимтене... Бебета животинчета, изхвърлени от собствениците си колкото се може по-далеч от очите им. Изхвърлят ги, защото малките имат нужда от храна, лекарства, пишкат навсякъде, искат грижи... И вместо някой да им ги осигури, един ден просто ги оставят до някой контейнер  за боклук.  Ако все пак оцелеят, тези животни стават част от хилядите глутници помияри, които скитат по улиците.

Мартин е намерен на 1-ви март 2014 г., като съвсем малко бебе, паднал в една шахта. Той е енергичен, обичлив, симпатично глуповат, игрив, забавен и много лаком. Той е осиновяван цели три пъти. Първият път го осиновиха, но после го връщат. Вторият път му намират семейство, но внезапно възникнали здравословни проблеми възпрепятстват заминаването му. Трети опит - казват, три пъти за щастие. Мартин заминава за Германия и сега живее в къща с басейн. 



Али е друг случай на бездомно животно. Тя е кученце, което намира своя дом в Анлгия. Осиновена е от прекрасно семейство, което и преди вече е вземало куче от България.

Когато я прибират от улицата, Али е на не повече от 5 месеца. Много нежна и гушлива, но притеснителна в компанията на други кучета. Ваксинирана, чипирана, направен й е четворен тест - всичко е отрицателно. Поставена й е и ваксина срещу кучешка кашлица и реваксинация с поливалентна ваксина. По-късно вече получава своя билет за Обединеното кралство и става англичанка.

Снимка: Диана Гигова, личен архив