Ако сте родител на две или повече деца, то със сигурност познавате инстинкта за съревнование, който проявяват малчуганите помежду си. По-малкото винаги иска да е център на внимание, а по-голямото се нуждае от повече обгрижване, защото му престои една от първите важни стъпки в живота – тази да бъде първокласник… Картинката със сигурност е позната.

Как да разпределяме вниманието си между децата без да оставяме впечатление за повече обгрижване на едното и изобщо как да запазим хармонията в семейството? С няколко простички, но ефективни съвета ни отговарят специалистите от ivillige.com.

1.    Третирайте всяко от децата като уникална личност

Родителите много често смятат, че отношението към всичките им деца трябва да е еднакво. Когато те постъпват по този начин – отделят едно и също внимание , обич и време за всяко братче и сестриче, тогава децата стават подозрителни, вместо доволни. Освен това всяко едно от тях е отделна личност с различни интереси умения и знания, които трябва да бъдат оценявани по различен начин.

2.    Никога не ги сравнявайте

Не се обръщайте към тях с въпроси от сорта „Защо не можеш да изчистиш и подредиш стаята си, толкова прилежно колкото сестра ти?” или „ Сестра ти изкара шестица по география. Не можеш ли да се напънеш поне за четворка?”. По този начин само ще влошите нещата, въпреки, че подбудите ви са били изключително добронамерени.

3.    Насърчавайте уникалните качества на всяко от тях

Насърчавайте различните интереси и качества на всяко от своите деца, за да може те да се развиват в областта, която най-много им допада. Когато малчуганът осъзнае, че вие сте оценили склонността му към рисуването, тогава ще се почувства част от семейството, което го цени като отделна личност.

4.    Прекарвайте време с всяко от децата по отделно

Децата оценяват изключително много тези малки моменти на внимание. Направете си схема с кого какво време ще прекарвате. И ако се колебаете дали да присъствате на служебен обяд или да бъдете с децата си, то изберете тях.

5.    Задайте ясни граници

Ревността и съревнованието между братята и сестрите в малка или голяма степен винаги ще съществува, но те трябва да научат преди всичко как да се уважат един друг. Това означава, че не трябва да позволявате на по-голямото дете да закача по-малкото, и по-малкото да не се кара с по-възрастното си братче или сестриче.