Първия учебен ден е вълнуващ момент не само за родителите, но и за детето. Много малчугани, още преди да тръгнат на училище, започват да изпитват известна тревожност и неспокойствие. Чувства, които са добре познати и на всеки един родител на първокласник. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да подготвите детето си за неговия първи ден в училище, ще му вдъхнат вяра, увереност и кураж:

1. Запознайте детето си с учебните предмети
Запознайте детето си с имената на учебните предмети, които ще изучава в първи клас. Умението му да разпознава буквите и цифрите също така ще направи по-леки и приятни учебните му часове. Затова колкото по-отрано започне то да ги учи, толкова по-лесно и бързо ще възприема всичко останало.

2. Запознайте детето си с времето, което трябва да прекарва то в училище
Хубаво е малчуганът предварително да е запознат и с учебното време – в колко часа ще трябва да отива за училище, в колко – да е там за първия учебен час и кога е краят на учебния ден. Така, предварително подготвяйки го психически, ще избегнете стреса от рязката промяна в ежедневието му, на което е свикнало до този момент и то по-лесно ще се адаптира към новата среда, както и към времето, което трябва да прекарва в училище.

3. Разговаряйте с детето си
Попитайте детето си за чувствата, които изпитва, за вълненията и тревогите, обсебили съзнанието му преди тръгването му на училище. Ако е уплашено или напрегнато, говорете колкото се може по-често с него. Това, разбира се, не важи само да предхождащите първия учебен ден дни, а още повече – и за последвалите. Създайте връзка на доверие и общуване между родител – ученик колкото се може по-отрано. Питайте детето винаги как е минал учебния ден, намерил ли си е нови приятели, какво му харесва и какво не.

  • Виолета Топалова за стреса, детската градина и най-красивото в живота й - децата
  • 21 вечни цитата от великите детски книги
  • Стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата
  • Отново на училище с МЕТРО: Купихте ли вече раница?
  • Стресът в началото на учебната година
  • Съби Попов – един баща за първия учебен ден, отговорностите и училищните спомени
  • Детето пред компютъра
  • Живи и будни сте били до днес, започва консервирането!
  • Първолаците по света (СНИМКИ)
  • Ненчо Илчев за сина си Момчил, бащинството, първия учебен ден и пакостите

4. Отидете в училище с детето си, за да се запознаете лично с неговата класна
Важно е детето да бъде с вас, за да се запознае предварително с класната си и да види как изглежда тя. Така вашият първолак ще се почувства по-спокоен и самоуверен, след като тя официално се представи в първия учебен ден пред целия клас.

5. Посочете на детето си положителните аспекти на началното училище
Изтъкнете пред първолака положителните аспекти на училището. Започнете с новите приятели, които детето ви ще открие там. Акцентирайте и на факта, че малчуганът ще се потопи в чудната вселена на знанията. Ще се докосне до вълнуващия сват на планетите, до красотата на раждащата се природа, до магията на буквите и числата, ще се научи на самостоятелност. Не забравяйте да подчертаете и часовете по физическо възпитание – любими на всяко едно хлапе.

6. Обяснете на детето си, че и другите деца са малко или много развълнувани от първия учебен ден
Психическата подготовка, че не е единствено сред чужди, а и другите деца се чувстват точно като него в този момент, ще помогне на детето ви да се чувства малко по-спокойно и уверено в себе си. Чувството за солидарност от друга страна ще развие у него и усет към сплотеност и разбирателство.

7. Дайте знак на първолака, че мислите за него
Една бележка от вас в кутията за обяд ще напомни на малчугана, че мислите за него и с нетърпение очаквате да ви разкаже как е минал деня му в училище. Дайте му кураж и му напомнете колко много го обичате.

8. Споделете на детето си, че при всеки възникнал проблем в училище, вие винаги ще бъдете насреща му
Детето трябва да чувства стабилната подкрепа и опора на родителите си. Това ще го направи по-смел и самоуверен в училище. Говорете с него винаги на тази тема. Уверете малчугана, че винаги и по всяко време може да разчита на вас.

9. Запишете детето си на извънкласно занятие
Заинтересовайте се какви извънучебни занятия предлага училището? Някакъв вид спорт, изучаване на чужд език, рисуване или музика може да грабнат вниманието на малчугана и да помогнат неговото развитие в предпочитана или любима от него област. Така не само ще обогатите познанията и уменията на детето си, но и – току-виж – откриете неподозиран досега у него талант.