За всеки един човек прагът на чувствителност при болка е различен. Казват, че при жените той бил по-голям от този при мъжете. Дори има научни сведения, които доказват това. Казват, че от родилните мъки по-големи няма. Вярно или не, сигурен е фактът, че още от най-дълбока древност са използвани билки, храни и медикаменти, за да се тушира и намали болката при раждане.

Днес вече няма спор по въпроса за обезболяването по време на раждане. Остават единствено дискусиите относно избора на метода и средствата. Факт е, че съвременното акушерство разполага с медикаментозни методи и средства за намаляване на болката при раждане, но не по-малко сериозно отношение и внимание то отделя и на немедикаментозните. Известни или по-малко известни и нетрадиционни, всички те имат доказано благотворен и обезболяващ ефект:

1. Психическа подготовка

Бъдещите мами могат да посещават курсове за подготовка на раждането. В тях те се запознават с етапите на раждането. Обучават се да релаксират, овладяват техниките на дишане по време на различните периоди на раждането, правят упражнения за трениране на коремните мускули и пр. Това са фактори, които влияят изключително благотворно върху душевния комфорт на жената по време на бременността и самото раждане.  

2. Различни пози по време на отделните периоди на раждане

Установено е, че в някои положения на тялото болката се усеща по-слабо. Обикновено такива са раждането в изправено положение и раждането в клекнало или седнало положение.

3. Натиск, масаж, докосване

По време на контракции раждащата натиска с юмрук някои места в кръста или таза според указанията на специалиста акушер. Прилагат се и внимателни масажи и докосвания от жената или нейния съпруг също според предварителните насоки на лекаря. Тъй като контракциите обикновено траят около 1 час, тези методи се прилагат периодично.

4. Хидротерапия, вана, душ

Водата действа отпускащо и контракциите стават по-ефективни. Потапянето на тялото в топла вода по време на раждането увеличава продукцията на хормоните, които потискат болката. Във все повече болници по света към родилните зали има басейни за желаещите да раждат вода. Отскоро и у нас раждането във вода вече е реалност, но все още е твърде ограничено. Остава надеждата, че в бъдеще хидротерапията и в българските родилни зали заслужено ще намери по-широко приложение.

5. Акпунктура и акупресура

Древни методи, които се практикуват в Китай от преди повече от 2500 г. Акупунктурата включва забождане на игли на определени точки по тялото, които имат връзка с матката, ендокринната система, с релаксацията на нервната система и мускулите. Самото поставяне на иглите е безболезнено. Ефектът варира от лека унесеност до релаксация и пълен контрол. Съществува и електроакупунктура – чрез електрически ток се въздейства в определени точки, като обезболяващия ефект е по-силен. При акупресурата се прилагат натиск и дълбок масаж с палец на точките за акупунктура.

6. Хипноза

Въведена е в акушерството през 19-и век. Обикновено се използва автохипнозата, на която бременните се обучават от хипнотерапевти. Постига се добра релаксация, водеща до значително намаляване усещането за болка по време нараждане.

7. Музика

Тя се препоръчва, за да подпомогне отпускането и да отклони вниманието на родилката. Музиката намалява стреса и улеснява действието на други средства. Хубаво е музиката да се подбира според индивидуалния вкус, музикалната култура и предпочитанията на бременната. Все пак има изследвания, които доказват, че класическата музика е най-добрият враг на страховете и болката.

8. Йога

Хинди-философията включва медитация, упражнения за регулиране на дишането и отпускане на нервната система и мускулите. Всички те действат особено благотворно и отпускащо по време на раждането. Желателно е бъдещата мама да изкара курс по време на бременността при специалист с доказани качества и познания в областта на йогата.

9. Ароматотерапия

Тя се основава на вдишването на ароматизиращи масла, които се абсорбират през кръвоносната система от организма. Действието им е релаксиращо, намалява стреса, успокоява психиката и тушира усещанията за болка по време на раждането.

!!! Всички изброени методи, някои от тях нетрадиционни, може да се комбинират помежду си, както и да се съчетават с медикаментозни средства. Важно условие, обаче, е всички те да се провеждат под вещото ръководството, наблюдение и съвети на опитния специалист.