Немалко млади майки, след раждането на бебето и поставени пред трудна дилема, избират временно или завинаги да изоставят кариерата в името на майчинството. Често пъти обаче точно тези майки стават обект на волни или преднамерени, от глупави до откровено груби, коментари или въпроси. Ето какви теми един благонамерен и възпитан човек трябва да избягва, за да не отнесе, и то съвсем справедливо, някой и друг шамар:

1.Като не ходиш на работа и единствената ти грижа е детето, какво правиш с всичкото това свободно време?

При така зададен въпрос най-вероятно е да получите отговор от типа на: О, за свободното време между храненето, почистването, шофирането, пазаруването, готвенето, задължителните разходки и приспиването ли говорите?

4 забранени теми при разговор със самотни майки >>

2.Защо не си почиваш и ти, докато детето спи?

Определено човекът, който задава подобен въпрос, няма представа, че има още хиляди неща за свършване, които чакат реда си – парочистачката, пералнята, съдомиялната, цветята, вечерята, личната хигиена, имейлите. А той идва именно и едва тогава, когато детето спи.

3.Сигурно се чувстваш страхотно, след като не ти се налага да работиш?

Такъв въпрос звучи подобно на констатацията:: "Ти живот си живееш!", който завистливият човек често използва, при това с укорен тон. Затова подходящ отговор би бил една иронична забележка от рода на: Еми... кой за каквото е учил!

4.Съпругът ти трябва да печели доста добре, след като нямаш нужда от допълнителни доходи?

Не прибягвайте към подобен въпрос, защото отговорът, който ще получите, в повечето случаи може да ви се строи доста груб, особено ако е от рода на: "Ами, сигурно е така, за разлика от ситуацията при теб, след като ти се налага да работиш!". Едва ли има по-нетактичен въпрос, освен ако не сте данъчен инспектор.

5.Как търпиш подобен безпорядък в къщата си?

О, не, щом задавате този въпрос, със сигурност нямате ни най-малка представа от живот с малки деца. А където цари детски смях, там има и игри, и сладък безпорядък, и семеен уют.

6.Не възнамеряваш ли скоро да се върнеш към истинска работа?

Е, това вече категорично би издало вашето невежество по въпроса. По-истинска и по-обществено значима и отговорна работа от родителството няма. Доста соленичък отговор в такъв случай би бил: "Ами, ти няма ли да се върнеш към отглеждането на децата си?"

7.Ако продължаваш така, един ден ще съжаляваш, че не си се реализирала професионално...

Е тук вече ударихте "джакпота" – отговорът е лесен. Всяка майка би ви отговорила с думите: По-пълна удовлетвореност и по-голямо щастие от усмивката върху лицата на децата ми няма!

8.Сигурно е много отегчително да прекарваш голяма част от ежедневието си с децата си?

Е, явно не сте много в час и сте доста далеч от истината. Защото няма по-богато и изпълнено с емоции и чудеса ежедневие от това на майката. Още повече, че в това ежедневие се ражда и расте Човекът, бъдещето и светът.