Кой е и изобщо има ли правилен начин за кърмене на бебето? Установено е, че не малко мами, които държат да кърмят своето новородено, още преди да родят, започват да си задават този въпрос. С времето и опита обаче, след повече или по-малко експерименти, те влизат в ритъм и сами откриват своя собствен стил – този, който доставя удобство и комфорт както на майката, така и на нейната рожба.

Вижте най-предпочитаните от майките пози за кърмене. Ако пък и вие си имате своя любима позиция, в която се чувствате най-комфортно, докато кърмите своето мъниче, ще се радваме да ни я споделите?

Поза "Кръстосана люлка"

Майката сяда удобно, с изпаревено тяло. Върху възглавница, която поставя върху скута си, тя полага телецето на бебето, така, че до може то по-лесно да стига до гърдата.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ухото, рамото и хълбокът на малкото човече трябва да очертаят права линия. Тази поза дава шанс за оптимална подвижност и маневреност на главата на детето, както и възможност майката да запази изправена стойката си. 

Кърмене навън - зелена или червена светлина? >>

Поза "Футболна топка "

Със сигурност знаете как се носи футболна топка. Е, по същия начин се поставя и мъничето – в свивката на ръката на мама, докато с дланта си тя придържа главичката му. Бебето е до майката, успоредно на бедрото й, а не в скута й. Крачетата му са зад лакътя на мама.

Снимка: serpadres.es

Предимството на тази поза е, че майката има добър контрол над главата. Подходяща е за горещите дни, защото бебето не се притиска към тялото на майката; Особено благодатна е при кърмене на близнаци и след цезарово сечение.

Да победиш болката при кърмене >>

Поза "Люлка"

Това е класическата поза за кърмене. "Люлка" е сред най-обичаните и удобни позиции за тялото на майката. Седнала, мама е обгърнала с двете си длани торса на бебето.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Вратлето му е спокойно подпряно в сгъвката на лакътя й, а коремчето му е обърнато и опряно до нейния. Така описаната позиция лесно се превръща в "люлка", а в прегръдката на мама и под нежния полюшващ се ритъм бебето се чувства защитено и неуязвимо.

Защо избрах кърменето >>

Легнала позиция

За бебетата, които се кърмят през нощта, страничната легнала позиция предлага удобство и комфорт, както на тях, така и на майките им.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази поза дава възможност за удобно хоризонтално положение на цялото тяло на мама, докато мъничето суче. 

Грижи за бюста по време и след кърмене >>

Поза "Тандем"

Имате близнаци?

Снимка: multiples.about.com

Това е най-удобната поза за кърмене на близнаци. Напомня тази на "футболната топка". Пък и със сигурност може да ви се наложи в един и същи момент да утолите жаждата и на двамата лакомници. Какво да се прави – две бебета, две гърди и едно време за хранене! 

Селин Дион: Кърменето ми върна фигурата >>

Поза "Свободни ръце"

Ако детето вече е развил хватателни умения с ръчички и опит да захапва, защо да не го поставите върху възглавница или върху коленете си, ако е по-голямо.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Докато то тихо и кротко се наслаждава на майчиния еликсир, а вие удобно сте се отпуснали върху канапето, спокойно може да разгърнете страницата на някоя рецепта или да се обадите по телефона.

Ще кърмя дъщеря си, докато навърши 10 >>

В слинг

Много майки използват слинг по време на път.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Удобството, което предлага това прекрасно древно изобретение е неоспоримо, още повече, че винаги и по всяко време, можете да освободите ръцете си и да се доверите на стабилната му опора.

Слингът – удобство и комфорт за двама? >>

Поза "Гравитация"

Е, може да не е поза, която повечето мами ще поставят в графата <<любими>>. Причината за това е тежестта, която пада върху дланите или лактите (според позицията) и при евентуално по-дълготрайно кърмене умората ще си каже думата.

Снимка:doublethink.us.com

Определено обаче позата си има и своето предимство – и то е... гравитацията. Благоприятстваща интензивния прием на мляко от бебето (бебетата), тази поза е препоръчителна за мами, които имат проблеми с достатъчното изцеждане на млечните каналчета по време на кърмене.