Истината е, че децата обичат движението, игрите и спорта, и колкото по-активни са те през деня, толкова по-добре се отразява това на тяхното както физическо, така и психическо здраве, и респ. на тяхното умствено и интелектуално развитие. Ето защо е толкова важно в днешното забързано време, в което децата ни прекарват много време пред компютъра или телевизора, като родители, да се постараем да им дадем възможност за повече физическа активност и досег с природата. По-долу посочените забавни начини да провокираме детето си към повече движение, ще бъдат от полза както за по-големите деца, така и за пълноценното развитие на общите двигателни умения на най-малките.

Играта – мисъл и емоция >>

Пукане на мехурени балончета

Още с прохождането си мъниците обожават да тичат след мехурени балончета и да ги пукат с гръмък смях. Това не само ги забавлява, но оказва и благотворно влияние върху развитието на координацията на движенията им и на техния фокус.

Игра с топка

Дори и очарователните малки дами на 1-2 годинки изпадат в удивление пред всяка търкалящата се играчка, изпречила се на пътя им, и с нетърпение се втурват във весела гониба и подритване на въртящото се в краката им творение. Топката е особено полезна вещ щом попадне в ръцете на децата. Тя подпомага развитието първо на хватателните умения, а в последствие и на цялостната координация на ръцете и краката.

Ходене по права линия

Ходенето по права линия подпомага балансирането както на двигателните умения, така и на умственото развитие. Фокусирането на вниманието на детето върху правата линия дава възможност за едновременна работа и стимулиране дейността на ума и на моториката. Опънете едно тънко въже по права линия и нека малчугана да се опита безпрепятствено да премине по него. Забавно и весело приключение, което безспорно ще се превърне и в любима игра на вашия малчуган.

Търкаляне в тревата

Търкалянето в тревата е не само любимо занимание на всяко дете, но и чудесен начин за развитие на неговите общи двигателни умения. Подобно на ходенето по права линия, търкалянето успешно хармонизира дейността на мозъка и физическите движения. Преди да се впуснете в жизнерадостна гонитба с малчугана си в тревата обаче, уверете се първо, че тя е чиста и безопасна от към наличието на всякакви насекоми или бодливи израстъци.

Танцуване

Редовно включвайте на малчугана си приятни и свежи мелодии вкъщи. Децата обожават музиката и скоро, след като се потопят в ритъма на избраната от вас мелодия, те ще се впуснат в смела интерпретация на очарователен танц, който никога до сега не сте виждали. Танцът стимулира не само двигателната активност на детето, но и творческото мислене. Ако децата ви са по-големи, не забравяйте, че никога не е късно да ги запишете на уроци по състезателни танци например.

Каране на колело

Дали ще е колело без педали (за най-малките), дали ще е триколка, детски автомобил или скутер – каквото и да изберете за мъничето си, стига да е съобразено с неговата възраст, все ще е подходящо. Няма дете, което да не копнее да кара колело. Въртенето на педалите оказва особено благотворно въздействие върху добрата координация и развитие фокуса на равновесие. То активизира всички мускули на тялото, подпомага правилното дишане и повишава настроението.

Тичане след хвърчилото

Тичането след хвърчилото също е прекрасен начин за насърчаване концентрацията на ума и координацията на движенията. Подарете на детето си това фантастично забавление. Сътворете заедно хвърчило и се насладете на неговия полет сред красивата феерия на чистото небе.