Запекът или т.нар. синдром на ленивите черва е често срещано явление при бебетата. Причините могат да бъдат от най-различен характер, но това, което всеки родител трябва добре да знае е, че при установяването на подобен проблем, трябва на първо място да се свърже с личния педиатър. Тук ви предлагаме 7 фактора, които могат да предизвикат появата му, и съответните мерки, които всеки родител трябва да предприеме. Те са с доказано благотворен ефект и имат свойството бързо да облекчат това така досадно за мъничето състояние:

1. Богати на фибри храни

Запекът често се случва през преходния период на захранване, когато бебето започне да преминава от кърма към т.нар. "твърда" храна. Наред с майчиното мляко (или вместо него), макар и постепенно, в менюто му навлизат ниско-влакнести храни като оризова каша, банани, сирене, варени моркови и т.н. При установяването на запек вследствие на такава храна специалистите препоръчват добавянето към нея на храни, богати на фибри. Сред тях са овесеното брашно, кафявият ориз, краставиците, тиквичките и бобът. Разбира се, това трябва да се прави винаги след препоръката на лекар и съобразно навършените месеци на бебето.

Първи стъпки на захранване >>

2. Масаж 

Понякога е достатъчно само да масажираме внимателно и нежно стомахчето на бебето в посока на часовниковата стрелка. В някои случаи педиатрите препоръчват преди това нанасянето на мехлемче, предназначено специално за тази цел.

Тонизиращи масажчета за мъничета >>

3. Сок или пюре от сушени сини сливи (или круши)

Сините сливи са естествен стимулатор на чревната перисталтика, който успешно помага при облекчаването на запека при бебетата. Сокът или пюрето от сини сливи или круши са добър избор за активизиране на обмяната на веществата при бебешкото стомахче. Разбира се, отново не забравяйте преди това да се консултирате със специалист, който ще вземе предвид месечната възраст на малкото човече.

Плодове и сокове за бебето - откога и колко? >>

4. Повече вода

Дехидратацията е друга често срещана причина за появата на запек. Ето защо съветът на специалистите към родителите е да дават на мъничето си на често по малко вода, за предпочитане филтрирана, за да избегнат риска от констипация.

Има ли значение изборът на вода за бебето >>

5. Упражнението "велосипед”

Сложете бебето да легне по гръб и започнете да движите двете му крачета едно след друго така, сякаш кара колело. Упражнението "велосипед” е добър начин за активизиране чревната перисталтиката на мъничето. Упражнението е особено любимо и се повлиява още повече, ако се комбинира с нежно масажче на коремчето надясно по стомашно-чревния тракт.

Първи спортни прояви и други такива >>

6. Свещички и слабителни

Въпреки че свещичките и други лаксативи притежават доказано облекчаващ запека ефект, те трябва да се използват само и единствено по препоръка на личния педиатър. Ако ги прилагате по свое усмотрение и прекалено рано или често, рискувате изхождането на бебето ви да стане зависимо от тях.

7. Кърменето

И не на последно място златният съвет на всеки педиатър: Кърмете вашето бебе! Богатото съдържание на хранителни вещества, витамини, минерали, протеини, мазнини, въглехидрати, хормони и ензими представлява уникална биохимична смес от всичко необходимо за растежа на бебешкия организъм и здравето на бебето. Целият майчин организъм е така мобилизиран в "приготвянето" на кърмата, че резултатът е най-благодатната, лесно усвоима и вълшебна храна за малкото човече.

Храни и напитки за увеличаване на кърмата >>