Коледните празници целеустремено наближават, а покрай тях – и притесненията около тяхното посрещане. Близки и роднини се събират около коледната трапеза, настава празнична треска, а умовете са обладани от идеи за коледни подаръци. Много по-деликатна обаче ситуацията, когато родителите са разведени и имат деца. Или по друг начин казано – ваканционният сезон няма да "пощади" и разведените семейства. Напротив. При тях празничните дни са предпоставка за вземане на сложни решения от рода на това как и кога да прекарат празниците с децата си и да създадат възможно по-празнична и уютна атмосфера за мъниците си – такава, каквато подобава на всеки празник, особено ако той е семеен и се нарича Коледа.

5 съвета как да пощадим децата при развод >>

В едни случаи на децата от такива семейства може да се наложи да посетят и да прекарат известно време коледните празници с единия, а после – с другия родител. В други пък – да посрещнат Коледа заедно с двамата си родители. Възможен е и трети вариант, когато единият от двамата родител по една или друга причина не може да бъде с детето си. А това може да се отрази болезнено както за него самия, така и за детето му. Ако случайно сме се оказали в такава ситуация, редно е да знаем как да подходим към предизвикателствата на празничните дни и да ги направим по-лесно преодолими – за нас самите и най-вече за децата ни. В края на краищата най-важното е да се постараем да създадем трайни и красиви спомени у мъниците независимо от деликатната и сложна ситуация, в която са се озовали, без да имат ни най-малка вина за това, нали?

Ето някои идеи как да си помогнете през тези настоящи празнични изпитания и да ги превърнете в незабравими прекрасни мигове за вас и детето ви:

>>

1.Гледайте на празниците заедно като забавление, а не като досадно задължение

Мислете за тези дни като за нещо приятно, което ви предстои да преживеете; като разтоварване, а не като поредната досадна празнична дата от календара, която сте задължени да отбележите. Фактът, че ще се съберете на празничната трапеза заедно с бившия ви партньор и родител на детето ви, не бива да ви плаши, а напротив – намерете общите си интереси, разговаряйте, покажете на малчугана, че въпреки раздялата, вие сте в добри отношения и ще направите всичко възможно, за да се забавлявате истински и както подобава на едни семеен празник.

 

2.Създайте нови навици и преживявания

Независимо, че много неща може да са се променили, децата и бившия ви партньор са същите хора. Така че вашето отношение трябва да бъде съобразено както с общите хубави спомени, така и с настъпилите наскоро промени. Новите обстоятелства ви дават добрата възможност по различен от всеки друг път начин да посрещнете и прекарате заедно с децата си празниците, отваря път към нови и позитивни емоции за тях. Това може да включи например посещение на красив спектакъл, хубав и забавен филм, запознаване с нови приятели или дори пътешествие и запознаване на детето ви с историята и традициите на друг народ и култура. Важното е да създадете у детето мили спомени от времето, прекарано с вас.

Детската психика при развод >>

 

3. Не бъдете чак толкова стриктни при спазването на празничните традиции

Разделени между различните семейства на разведените си родители, децата често пъти и съвсем обяснимо, се чувстват поставени пред труден избор. Самите те могат да се окажат на кръстопът и да не знаят кой път да изберат. Помогнете на децата си по-лесно да вземат решение как и кога да протекат празничните ритуали, без да се съобразява с точни часове и дати.

Щастливо детство? Развод! >>

 

4. Празнувайте заедно

Разбира се, това може да ви прозвучи като доста шаблонен и отегчителен съвет, но, повярвайте, децата наистина се чувстват най-щастливи, когато виждат родителите си заедно, един до друг, особено когато са все още малки, а раздялата на родителите им е твърде отскоро. Колкото и да ви се струва невъзможно да го направите, в името на вашите дни, прекарани заедно, и най-вече заради щастието в детските очи и съкровището, което сте създали с вашата любов, направете го. Посрещнете празника заедно и нека център на вниманието ви бъде вашето дете. Има безброй варианти да направите празника за детето незабравим. Създайте му нови и приятни емоции. Например отидете на ски, спуснете се с шейна всички заедно, качете се с лифт до хубава топла хижа и посрещнете Коледа заедно до камината.

Известно е, че децата на разведени родители най-радостни и щастливи се чувстват именно в такива моменти и колкото по-чести са те, толкова по-леко преодоляват тяхната раздяла.

Децата и раздялата на родителите >>

 

5. Подгответе детето си емоционално, ако се наложи да посрещне празника само с единия си родител

За жалост, възможен е и този вариант. Да посрещне празника без единия си родител, особено ако това се случва за първи път, може да бъде болезнено преживяване за всяко дете. Това е труден момент, често пъти депресиращ и за детето, и за вас самите. Опитайте се да подготвите мъника си за евентуално отсъствие на баща му или майка му по време на празника. Ако е възможно, намерете начин детето да се срещне предварително с него. Обяснете му, че може да се наложи да посрещнете празника само вие двамата и, въпреки отсъствието на татко, ще си прекарате чудесно.

Кога да кажем на децата за развода? >>

 

6. В случай, че се наложи да посрещнете празника без малчугана

Хубаво е предварително да прекарате заедно известно време с детето си, да му обясните, че ви се налага да отсъствате от семейната вечеря. Уверете го, че отново ще дойдете при него и ще си прекарате страхотно. Дръжте на обещанията си. Говорете с детето. Общуването е най-добрият начин да предпазите мъника от травмата и стреса по време на един такъв наистина сериозен преход в неговия живот. Направете си график далеч напред във времето. Планирайте дните, в които ще можете за бъдете заедно с малчугана и да отпразнувате празника още веднъж. Измислете интересни места, на които да го заведете и взаимно да си подарите прекрасни и незабравими мигове.

 

7. Простете си и поискайте прошка

Използвайте празничните дни да си простите и да поискате прошка. Прошката е прекрасно, вълнуващо чувство, което ще ви донесе хармония, радост и утеха. И нека не само на празници да се сещаме, че можем да простим или да се разкаем. Носете прошката в душата си непрекъснато, без значение колко труд ви коства това. Никой от нас не е съвършен. Простете и на себе си. Децата имат удивителната дарба и сетива да усещат всяка красива или грозна емоция в душата ви. Нека изберем първата.

Прошката – вселюбов и сила >>