Здравословни съвети за всички майки, които кърмят:

1. Диетата по време на периода на кърмене трябва да съдържа достатъчно калории и основни хранителни вещества, за да могат да се произведат не само необходимите количества кърма, но също така необходимата енергия за поддържане на базовия метаболизъм на майката.

2. Изразходваната енергия при процеса на кърмене при малките деца от 0 до 6-месечна възраст е около 500 ккал на ден (на базата на количеството енергия, необходимо за производството на 750 мл мляко). Нуждата от допълнителна енергия може да бъде осигурена от скромно увеличение в нормално балансирано разнообразно хранене.


3. При кърмене нуждата от протеин се увелича с около 15 г/ден на чист протеин, което е еквивалентен на около 50 грама месо или 200 мл краве мляко.

4. Мазнини и омега-3 ненаситени мастни киселини, необходими за стимулиране на лактация -  могат да се набавят при спазването на типична западноевропейска диета. Предоставянето на тези вещества включва прием на 200-300 мг/ден на докозахексаенова киселина (DHA). Главните източници на тази киселина са някои видове риби, както и зелените листни зеленчуци, ленено масло и повечето ядки. Достатъчен прием на докозахексаенова киселина може да се осигури с включване в дневното меню на мазна риба, като скумрия, сьомга, херинга и сардина.

5. Приемането на витамини и минерали под формата на добавки като цяло не изисква специално внимание при кърменето, ако майката консумира достатъчно количество от различни храни, т.е. при една добре балансирана диета. Консултирайте се с Вашия лекар какво е най-подходящо за Вас, в случай че усетите необходимост от повече енергия – споделите хранителните си навици и неразположенията, а съветът ще бъде най-меродавен от специалистите.  

6. Сред най-уязвимите групи от кърмещи жени, които се нуждаят от хранителни добавки, са строгитевегетарианки (вегани) и тези, които ограничават дневния си прием на храна, за да загубят тегло по-бързо след края на бременността. АГ специалистите и педиатрите могат да дадат най-ценните съвети за начините да си набавим необходимите добавки, така че да не лишим децата и себе си от ценни хранителни вещества.

7. Майките, които не увеличават ежедневния си прием на енергия, все още са в състояние да произвеждат нормални количества кърма, но винаги за сметка на мастните депа,  изградени по време на бременността. Това неизбежно води до загуба на тегло, което, ако бъде контролирано, не е фатално. Въпреки това е важно да не се губи тегло прекалено бързо (не повече от 0.5kg /седмица). Нискокалоричните диети не се препоръчват по време на кърмене.