Ако сте родител на едно дете, а то непрекъснато ви повтаря колко много иска братче или сестриче, с което да си играе, не се колебайте да изпълните желанието му! И за да ви уверим, че няма да сбъркате, ето 7 причини защо рожбите ви трябва да си имат другарче у дома:

1.Учат се на безкористност

Едно мъниче в повече само може да означава още по-голяма радост за цялото семейство. За първородното ви дете това ще бъде не само сбъднато желание, но и възможност да развие качества като грижовност, отговорност и щедрост. От друга страна, когато децата са поне две, те се научават да бъдат усложливи едни към други, да мислят и за другия, а това от своя страна им помага да надскочат личното си его.

 

2.Учат се да споделят личните си вещи

 

Братята и сестрите израстват с общи играчки. Това от своя страна помага за развитието на качества като щедрост и желание да споделяш личните си вещи. Децата, които имат брат или сестра проявават много по-малко его в определени ситуации в сравнение с останалите.

 

3. Учат се на взаимна подкрепа 

 

Децата, които имат брат или сестра определено развиват по-добри социални умения, те са по-контактни, общителни и креативни в живота. Те с лекота ще протегнат ръка на всеки, който потърси помощта им, независимо дали това е техният брат или просто познат.

 

4. Споделят радостите и тревогите си

 

Присъствието на брат или сестра развива у децата умението да споделят. Обикновено децата избягват да споделят с родителите си неща от интимната сфера. Когато обаче насреща си имаш брат или сестра, не се колебаеш да го/я посветиш и в най-съкровените си мечтите и копнежи, дори и в трепетите на сърцето си.

 

5.  Разрешават по-бързо проблеми

 

Да имаш брат или сестра означава да имаш на кого да се облегнеш, да се довериш в труден момент за теб, да потърсиш помощ или да се отзовеш на такава. Това помага да развиеш качества като кураж и решителност. Децата, които израстват с братя и/или сестри не само развиват по-добри социални умения, но са и по-самоуверени в себе си. Те са готови на всякакви предизвикателства и винаги намират начин да се справят с тях. Те по-лесно преодоляват пречките и намират решение на всеки проблем.

 

6.Учат се по-лесно да работят в екип

 

Ако поставите дълъг списък със задачи на децата си, те ще се обединят и с общи усилия ще ги изпълнят. Ако детето си няма братче или сестриче, ще трябва да потърси решението им сам. Наличието на братска подкрепа оказва благотворно влияние върху умението за екипна работа.

 

7.Имат верен приятел за цял живот

 

Приятелите идват и си отиват, но семейството е завинаги. Да има брат или сестра е дар за всяко дете и утеха за всеки родител. Присъствието на брат или сестра е гаранция, че ако приятелите си отидат, детето ви няма да остане само. Защото братската и сестрината обич остават за цял живот.