Родителството е интересно нещо. Колкото и сложно да ти се струва на пръв поглед отношението родител-дете, толкова и несравними са емоциите, с които то те дарява, зарежда и вдъхновява. Един от най-хубавите му моменти е, че ти дава възможност да се върнеш за втори път назад във времето, в чудния свят на детството, да си припомниш въпросите, които са те вълнували в продължение на месеци и години дори, да си спомниш за онази бурна и нестихваща изследователска енергия и страст към разгадаването на вечните въпроси за живота, света и вселената, да откриеш колко много още има да учиш, и да осъзнаеш, че детето е не само просто една бяла дъска, върху която можеш да пишеш и рисуваш по свой модел, не е просто пластелин, който да оформяш както ти си пожелаеш – то е твоето сърце, твоето вдъхновение, твоя свят, твоя Учител.

Ето само една шепа от океана на нещата, които си си мислел, че знаеш, преди да станеш родител. Светове, в чиито води ще ти се наложи отново да се потопиш:

1. Светът на животинското царство

Може да е имало момент, в който си поназнайвал по нещичко от света на фауната, но определено децата са тези, които най-добре ще те посветят в тайните на животинското царство. След като любопитните малчовци започнат да ви бомбардират с въпроси от типа на: "Защо жирафите спят прави?", "Колко години живее слонът", "Защо жилят пчелите?", "Обичат ли хамстерите шоколад?" и т.н., ще ви се наложи бая да се потрудите и да прочетете солидно количество страници от енциклопедиите за животни или просто редовно да се допитвате до начетения многознайник чичко Гугъл.

2. Светът на географията

Ако си мислите, че познавате перфектно географската карта, то със сигурност децата ви ще се окажат тези, които ще ви убедят точно в обратното. Достатъчно е само да ви попитат за име, което не откриват на земния глобус върху бюрото си, и ще ви се наложи сами да запретнете ръкави в издирването й. Бъдете сигурни, че няма да бъдете оставени на мира, докато малчуганът не получи верния отговор. 

3. За  културите и религиите по света

Децата са естествено любопитни същества, проявяващи интерес дори и към теми, свързани с религиите, още повече, че днес изучаването им, от гледна точка разширяване на общата култура, е залегнало в задължителната програма на повечето училища по света. Имайте предвид, че те никак не са глупави и веднага ще намерят недостатък у вас самите, за да ви накарат да се почувствате най-лошият християнин, евреин или мюсюлманин. От малчуганите определено има какво да научите както за вашата, така за другите религии и култури по света.

4. Светът на числата, или известната нам (не)приятелка от училището - Добрата стара математика

Математиката със сигурност не е и никога не е бил сред любимите ви предмети в училище, нали? Е, това няма значение, след като май отново ще ви се наложи да се потопите в чудния свят на числата. Стягайте умствения багаж и действайте. Децата, особено днес, имат огромна нужда от вашата помощ! 

5. Светът на историята

Историята е поредната дисциплина в училище, която ще ви докаже колко много още има да учите. Дори и да сте черпили познания от водите на историята някога, със сигурност ще ви бъде приятно и интересно отново да "поплувате" с наслада, заедно с малчугана, из нейния свят, пълен с любопитни събития.

6. Светът на динозаврите

Ще се учудите колко много може да научите от децата си за света на динозаврите, за имената на древните епохи, по времето на които са стъпвали най-грамадните същества, обитавали и огласяли с мощния си рев, планетата Земя. 

7. Светът на търпението

Най-много от всичко обаче, на което ще ви научат децата, е търпението. Може би до този момент сте си мислели, че сте притежател на велико и непоклатимо търпение. Ще останете изненадани обаче от факта колко заблудени сте били досега. Тепърва ще разберете и вникнете в същината на качествата и емоциите, криещи се зад хубава и звучна думичка Търпение.