Няма родител, който да не е изпитал тревогите и притесненията около отглеждането на своето първо дете/деца. Още по-големи са те за онези, които тепърва научават радостната вест, че ще стават родители. Като мама на 4-годишен мъж, се обръщам към бъдещите и тепърва навлизащите в света на майчинството млади мами с горещата препоръка да разгърнат страничките на тези прекрасни книжки, написани в помощ на родителите и техните малчугани от едни от най-добрите и световноизвестни педиатри и детски психолози. Книгите ще представляват не само интерес, но и ще дадат важни насоки и познания на всеки читател по пътя му към родителството. Пък и колкото повече информация имате, толкова по-подготвени и сигурни  при  отглеждането на рожбите си ще бъдете!

Започваме с:

Най-щастливото бебе (Д-р Харви Карп)

Д-р Харви Карп е световноизвестен педиатър, който вече 30 години не престава да изумява света със своите иновативни открития и подходи в обгрижване на бебето.  Звезди от ранга на Мадона, Мишел Пфайпфър и Пиърс Броснан са се допитвали лично до него, за да им разкрие находчивите си методи. От  книгата му „Най-щастливото бебе” може да научите как да успокоите и приспите дори и най-опърничавото мъниче; как да удължите неговия сън; какво представляват коликите и как да се справите с тях.  Ще се запознаете и с т.нар. "успокояващ рефлекс" и с още цял куп полезни техники и хитринки в помощ на родители и бебета.

Книга за кърменето (Хана Лотроп)

„Книга за кърменето” е насочена най-вече към младите и бъдещи родители, подготвяйки ги за периода преди и след раждането на детето. Тук кърмещите мами ще открият подробна справка за адреси и институции; ще се запознаят с правата си в България според Кодекса на труда.

Книгата има за задача да изтъкне изключителната роля на кърменето, като подробно се спира на многобройните му ползи, които то оказва върху здравето на детето, сред които:
• изграждане здрава имунната система;
• укрепване на психиката;
• възпрепятства нечестотата и силата на опасни заболявания като диария, колит и много други;
• предпазване от ракови заболявания;
• стимулиране на умственото развитие на детето;
• развиване доброто зрение и т.н.
Горещо ви препорчвам тазикнига. Една от най-добрите за кърменето!

Как да отгледаме здраво и щастливо дете (д-р Ира Маркова)

Изключително позено четиво, което вдъхва вяра и смелост на всеки бъдещ родител. Тук ще намерите ценни съвети за първите стъпки в отглеждането на новороденото, за правилното хранене и възпитание. Книжката е изключително приятна за четене и ни докосва до професионалния заряд на един великолепен и опитен педиатър, какъвто е д-р Ира Маркова. Сред факторите, които д-р Маркова изтъква като най-значими върху развитието на децата, са хармонията и намирането на баланс в отношениито родител – дете – гаранция за пълноценно физическо и психическо развитие на малкия човек.

Ръководство за недоспали родители (Трейси Хог и Мелинда Блау)

Няма родител, който да не се е чувствал гроги и на предела на силите си и то в моменти, в които мъничето му пращи от енергия. Навън вече е тъмно, очите му са изпръхнали от жажда за сън, но... малкият не показва и най-малък признак, че Сънчо наближава. Познато, нали? Тази прекрасна книга щи ви помогне да изградите разумен дневен режим, в който и вие, и детето ви ще се впишете блестящо. Ще ви предложи доказани техники за приспиване на бебето, ще ви разкрие тайните на захранването, ще ви подскаже верните пътища към създаването на добри хранителни навици. Тук ще намерите и ценни напътствия как да разчитате знаците на бебето, когато то иска да ви "каже" нещо; как да помогнете на детето си да общува пълноценно с околния свят и другите деца. Пътищата към приучаването на тоалетна също не са подминати. С две думи – ценно, полезно, универсално родителско четиво!

Не, това не са глезотии (Алисън Шейфър)

Книгата смело и положително отговаря на въпроса: „Възможно ли е възпитание без гняв, викове и наказания?” Оказва се, че е не само възможно, но е и необходим метод на възпитание. Демократичният подход в отношението към детето според авторката е верният път към формирането на една пълноценна, самоуверена и щастлива личност. Какви тактики и съвети предлага Алисън Шейфър, ще научите, като прелистите страничките на нейната достойна за вниманието на всеки един родител книга.

Всичко се решава преди детската градина (Масару Ибука)

Книгата има за цел да насочи вниманието на родителя към първите три години от живота на детето му; да обърне внимание както на неговото физическо, така и на духовното му развитие. С голяма любов авторът описва благотворното влияние, което изкуството, музиката и спортът оказват върху пълноценното развитие на детето. Не по-малко значение през този период авторът отдава и на необходимостта от общуване и социализация на детето с обкръжаващия го свят.

Малкото училище – голямото начало. Детето и детската градина (Луи Фериньо)

Книгата дава ценни насоки на родителите как да подготвят психически детето си при резкият скок от една социална среда, каквато е семейната единица, в друга – детската градина. Преодоляването на стреса на родители и деца, както и по-бързата интеграция на малчуганите в колектива, са сред основните теми в книгата. Тук авторът акцентира на значимото въздействие както на фактора социализация, така и на образователния и възпитателен характер, които детската градина оказва върху развитието на малкото човече. Интересна е, полезна е, заслужава си!

И не забравяйте, книгите са за това да обогатяват знанията ни, но не и да лекуваме с тях. За последното винаги трябва да търсим компетентната намеса на педиатъра!