"Коледният” грип ни подмина, но не същото се случи с "новогодишния”, който ненадейно и неочаквано ни посрещна още на прага на новата година. Като всяка една разболяла се мама, предприех крути мерки в борбата с коварната гостенка, най-вече за да предпазя от нея малчугана до себе си. Най-доброто обаче, което можем да направим, за да запазим здравето на децата си, е като предприемем необходимите за това профилактични мерки. Ето някои съвети, които бих искала да споделя, за да предпазим най-малките обитатели на дома и да не допуснем в него нежеланата натрапница:

1.Мийте ръцете на децата си!

След всяка разходката и преди ядене задължително мийте ръцете на малчугана. Тъй като детето е в постоянен контакт с нас, родителите, това правило важи с пълна сила и за мама и тате. С една дума – грижете се и за собствената си лична хигиена, било то на работното място, вкъщи, преди готвене и т.н. Ръцете трябва да си мият многократкно и това е най-сигурният начин да избегнем пренасянето на бактерии.

 

2.Намалете отоплението!

Температурата, която е по-висока от 20 градуса благоприятства изсушаването на дихателните пътища, и така те стават по-податливи на въздействието на вирусите, които са във въздуха, а оттам и на респираторни заболявания.

3.Не излизайте при епидемия!

При евентуална епидемия съветът на специалистите е да не водите децата в детската градина или на други публични места – кина, магазини, молове, на гости и т.н. При възможност отложете с няколко дни ангажиментите си (и своите, и тези на децата ви), свързани с излизания и срещи с много хора.

4.Дръжте се на дистанция!

Ако видите, че някой, с когото общувате в даден момент не се чувства добре – хремав е или кашля, при възможност прекратете разговора. Избягвайте да го целувате или ръкостискате.

5.Редовно проветрявайте детската стая!

Разбира се това правило важи и за всички останали помещения на дома! Редовното проветряване няма да позволи дългото задържане на вирусите в дома ви.

 

Да предпазим от зараза малчугана вкъщи >>

 

6.Пълноценна храна за малчуганите!

Давайте на децата храна, богата на витамини и минерали. Увеличете приема на топла храна – супи, зеленчуци и, разбира се, на сезонните плодове – круши, ябълки, портокали и мандарини.

7.Не навличайтедецата с много дрехи вкъщи!

Независимо от температурата навън, децата не бива да са облечени с много слоеве вкъщи. Това само може да изнежи техния организъм и да попречи на изграждането на добра имунна защита.

8. Излизиайте сред пприродата!

Използвайте уикендите за разходки и излети сред природата. Дишайте чист въздух и се наслаждавайте на зимната приказка заедно с малчутаните. Това ще кали белите им дробове и ще отвори очите им за красотата на зимните картини и милите мигове с цялото семейство.

 

Повече разходки и през зимата >>