Летните бебета са късметлии. Те могат да прекарват следобедния си сън навън и като се събудят, да се радват на трепкащите под нежния летен ветрец листа. А ние, като родители, можем да направим първото лято на нашето мъниче още по-вълнуващо и хубаво, като спазваме някои правила:

1. Обличайте детето с дрехи от леки, естествени и светли материи!

Облеклото на бебето трябва задължително да бъде от естествени материи, като лен или памук, които да пропускат въздуха и да са свободни. За новородените обаче до навършването им на 6 месеца, дори и в горещите дни, е препоръчително да се обличат с камизолки с дълги ръкави и с дълги, широки ританки. Едва след навършването на 6 месеца, бебето вече е изградило достатъчно чувствителни рецептори за топло и студено, и може да се облича така, както се обличат мама и татко. 5-6-месечните малчугани могат да ритат с голи крачета и да размахват ръчички без ръкави.

2. И денем, и нощем завивайте бебето с лека завивка!

Дори и да не спи, е добре бебето да бъде завито с леката си лятна завивка. Колкото по-малко се движи, толкова по-бързо и лесно то се охлажда, дори и в най-горещите летни дни. Често пъти родителите остават изненадани колко студени могат да са крачетата и ръчичките на рожбите им, а в същото време да е толкова горещо. Това се дължи на недоразвитото кръвообръщение и на ниското кръвно налягане в първите седмици след раждането.

3. Предпазвайте бебешката кожа от вредните UV-лъчи!

Задължително слагайте шапка на бебето, когато е навън, незвисимо дали е на сянка или под слънцето. Шапките с козирка предпазват очите от силната светлина. Неколкомесемното бебе не се нуждае от шапка, ако е на сенчесто, закътано от вятъра, място. Избирайте за бебето светла, а не шапка с тъмни цветове, които привличат слънцето. В горещините винаги вдигайте гюрука на количката, така че да предпазва достатъчно максимално детето от сълнчевите лъчи. Ако използвате чадърче, избягвайте черния цвят! Тъмните цветове привличат слънчевите лъчи и температурата под него е значително по-висока, отколоко тази около него. Специалистите-дерматолози препоръчват до навършването на бебето на 6 месеца да се избягва третирането му с каквито и да било слънцезащитни кремове.

4. Внимавайте за евентуалния ухапвания от насекоми

Добе е, докато сте на разходка навън, а бебето спи в количката, да покривате с антикомарни мрежички. Така рискът мъничето да бъде предпазено от досадните набези на неприятните насекоми ще е значително понижен.

5. Достатъчно количество вода!

Новородените и малко по-големите бебета често усилено се потят. Това е важно за регулиране на телесната им температура. Затова е важно да приема достатъчно количество вода и кърма (или АМ). Ако мъничето е над 4-5 месеца, може да му се дава и неподсладен шипков чай. Основание за безпокойство е, ако потенето се придружава с повишаване на телесната температура и лицето на детето е силно зачервено. 

6. Не извеждайте бебето (това важи и за по-големите деца) навън в най-горещите часове на деня!

Най-подходящото време за разходка на бебето през лятото е в ранните утринни часове на деня и след 16 часа следобяд. През лятото часовете от 12 до 16 часа слънчевите лъчи са най-опасни, поради което бебето и малкото дете не бива да бъде извеждано навън по това време.