Наскоро сте научили радостната вест, че ще ставате мама? Изведнъж осъзнавате, че от сега нататък животът ви няма да е същият. При мисълта, че предстои да преразгледате начина си на живот ви обливат студени вълни. От навиците в храненето до спортните дисциплини, които сте практикували досега. Ако сте сред феновете на бънджи скоковете, спортното катерене или кану-каяка например, ще се наложи да поотложите за известно време. За сметка на това може спокойно да ги замените с други, създадени и предназначени специално за бъдещи майки.

Важно: Преди да направите своя окончателен избор, задължително се консултирайте с личния си гинеколог, който има наблюдения над състоянието ви. В противен случай рискувате да навредите както на себе си, така и на бебето си!

Плуването
Знаете ли, че налягането на водата благоприятства задържането на течностите в организма? Освен това плуването не натоварва ставите, които по време на бременност са подложени на най-много напрежение, предвид тежестта на нарастващия плод. Плуването е перфектен избор, доказал благотворния си ефект върху всички жизнени процеси в организма – регулира кръвното налягане, поддържа мускулния тонус на цялото тяло, предпазва от образуване на разширени вени, отоци и т.н.

Внимание: Експерименти като гмуркане, скачане отвисоко във водата, плуване с висока скорост и резки завои са абсолютно забранени!

Ходенето пеш
Разходките са най-добрият и ефективен начин за поддържане на добрия мускулен тонус по време на бременност. Умереното движение поддържа кръвообращението, влияе и върху психическото състояние на бъдещата майка. Важно условие тук е винаги да ходите добре изправена.

Внимание:
Ходенето не носи никакви рискове, стига, разбира се, да е с мярка. Прекаленото движение може да натовари таза и бедрата.

Карането на велосипед
Велосипедът също е чудесен избор. Карането му поддържа мускулния тонус в перфектно състояние, което пък е от съществен принос за по-лекото и безпроблемно раждане.

Внимание: Препоръчително е след третия месец да намалите темпото на тренировките, за да не изтощите организма си.

Водна гимнастика за бременни
Водната гимнастика обединява упражнения във водата, създадени и предназначени специално за бременни. Те са съобразени с физическите нужди да бъдещите майки, натоварвайки потенциалните „проблемни” части на тялото – гръб, крака, ръце. Известно е, че във водата тялото губи голяма част от теглото си. Усещането води до сваляне на напрежението. В резултат – кръвообращението се подобрява, а чувството за дискомфорт в гръбначния стълб и краката изчезва. Водната гимнастика за бременни също така намалява риска от появата на разширени вени.

Фитнес за бременни
Съществуват цели серии от фитнес упражнения, предназначени специално за бременни. Препоръчително е да се допитате до вашия инструктор преди да предприемете каквато и да е физическа програма.

Внимание: Преди прилагането им обаче и тук не забравяйте лекарската препоръка колко времe, в каква фаза на бременността и с какъв интензитет да практикувате всяко едно от упражненията.

Йогата за бременни
Доказано е, че бебето в утробата усеща настроението на майката и реагира по същия начин, по който тя се чувства в даден момент. Ако тя е подложена на стрес, напрежение или динамика, това неминуемо ще рефлектира върху здравословното състояние на плода. Йогата е именно дисциплина, която е насочена към снижаване нивото на стрес при бременните жени, и допринася за нейното духовно и физическо благополучие.

Внимание: Преди да се спрете на подходящ йога инструктор, първо се уверете доколко има опит с бременни жени.